Svet 17.11.2023 14:37

Umetniku Leonu Zakrajšku japonsko cesarsko odlikovanje

Tokio, 17. novembra - Japonska vlada je ob dnevu kulture, ki ga praznujejo v začetku novembra, slikarju in grafiku Leonu Zakrajšku podelila cesarsko odlikovanje reda vzhajajočega sonca z zlatimi in srebrnimi žarki. Nagrado je prejel za svoj doprinos pri širjenju japonske kulture v Sloveniji in na Hrvaškem, so sporočili iz ljubljanske galerije Atelje Galerija.

Ljubljana. Slovenski slikar in grafik Leon Zakrajšek. Foto: Facebook stran Leona Zakrajška

Ljubljana.
Slovenski slikar in grafik Leon Zakrajšek.
Foto: Facebook stran Leona Zakrajška

Nagrajen je bil tudi za svoj prispevek k večjemu medsebojnemu razumevanju med Slovenijo in Japonsko ter Japonsko in Hrvaško.

Red vzhajajočega sonca je odlikovanje, ki ga podeljujejo od leta 1875. Namenjen je posameznikom, ki so s svojim delovanjem na različnih področjih pomembno prispevali k japonski državi in kulturi.

Zakrajšek v svojih umetniških delih že več desetletij združuje grafične tehnike Zahoda s tradicionalnimi tehnikami Vzhoda, ki jih je spoznal v času študija na Japonskem. Prek umetniških del, razstav in s širšim delovanjem na področju razumevanja in promocije japonske umetnosti v Sloveniji, na Hrvaškem in v širšem evropskem prostoru, izraža razumevanje japonske tradicije in jo skuša približati evropskemu gledalcu ter tako pomembno prispeva k splošnemu razumevanju japonske kulture, so še zapisali v galeriji.

Umetnik je nekoč dejal, da sebe dojema "kot graditelja mostov med različnimi kulturami in izkušnjami" ter da svojo pot pa vidi v iskanju, dopolnjevanju in kombiniranju teh različnih pogledov.

V Ljubljani rojeni Leon Zakrajšek (1962) je leta 1981 končal grafično oblikovanje na Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo, nato pa študij nadaljeval na Akademiji za likovno umetnost. Specializacijo je opravljal v Španiji, na Centru Internacional de Recerca Grafica-Calella, pozneje pa še kot štipendist japonske vlade na univerzi Tama Art v Tokiu.

Prav Daljni vzhod je močno zaznamoval njegovo ustvarjanje, saj se je v letih 1997 in 1998 dodatno izobraževal v zasebnih ateljejih za grafiko ter pri mojstrih lesoreza.

Ob okoli 150 samostojnih razstavah doma ter v Avstriji, Franciji, Nemčiji, Italiji, Izraelu, Srbiji, Kitajski, na Hrvaškem, Japonskem in v več drugih državah je sodeloval tudi pri vsaj 250 skupinskih razstavah po vsem svetu.