Od blizu 20.11.2023 15:59

Dan splošnih knjižnic s podelitvijo nagrad za uvod v tedensko praznovanje

Ljubljana, 20. novembra - Splošne knjižnice ta teden praznujejo. Pestro dogajanje bo uvedel dan splošnih knjižnic, ko bodo med drugim v Centru Rog podelili nagrade Združenja splošnih knjižnic za najboljše projekte, ki na inovativen način zbližujejo knjige in bralce, ter nagrade za knjižničarje, ki bralcem kakovostno pripovedujejo o knjigah na portalu Dobreknjige.si.

Ljubljana. Knjižnica. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižnica.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Komisija pri Združenju splošnih knjižnic je letos izmed 14 prijavljenih projektov izbrala dva projekta ter nagradila Koroško osrednjo knjižnico dr. Franca Sušnika Ravne na Koroškem za storitev Osebni knjižničar ter Knjižnico Franca Ksavra Meška Ormož za Kulturno vključevanje brez meja in omejitev.

V knjižnici dr. Franca Sušnika so se za uvedbo Osebnega knjižničarja odločili zaradi izrazite potrebe po bolj osebnem stiku s knjižničarjem oziroma knjižničarko pri uporabnikih ranljivih ciljnih skupin. Storitev je namenjena vsem, ki imajo težave z vzpostavljanjem socialnih stikov in v določenem okolju potrebujejo vnaprej znane ali predvidljive situacije. Z uporabo storitve ima uporabnik možnost, da ga v knjižnici vedno sprejme njegov osebni knjižničar, ki bolje pozna njegove interese in ovire ter mu lahko zato bolje svetuje. S tem uporabniki spoznajo, kaj knjižnica pomeni in postajajo enakopravni, polnomočni samostojni obiskovalci knjižnice in enakopravno dostopajo do informacij, gradiva in različnih storitev in dejavnosti, so zapisali v utemeljitvi nagrajenega projekta.

Knjižnica Franca Ksavra Meška Ormož je po oceni komisije s projektom Za kulturno vključevanje brez meja in omejitev "bistveno vplivala na življenje ciljne skupine migrantov iz Ukrajine". S pričetkom ruske invazije na Ukrajino se je k njim zateklo večje število ukrajinskih državljanov, zlasti mater z otroki. Zavedanje, da so s selitvijo izgubili domače socialne stike in stik z lastno kulturo ter se dnevno srečevali s povsem novim okoljem, jezikom in kulturo, je knjižnico spodbudilo k ukrepanju in spoznanju, da lahko knjižnica bistveno pripomore pri integraciji te skupine priseljencev, njihovi enakopravni aktivni udeležbi v različnih sferah družbenega življenja kot tudi pri spreminjanju pogleda same lokalne skupnosti nanje, so pojasnili v komisiji. Projekt je potekal v obliki novih dejavnosti, ustvarjenih specifično za to skupino uporabnikov.

Od danes do petka v knjižnicah po vsej Sloveniji praznujejo teden splošnih knjižnic. V teh dneh se bodo zvrstili različni dogodki, s katerimi knjižničarji sporočajo uporabnikom, "da jim knjižnice z opravljanjem svojega poslanstva ponujajo ključ do širokih obzorij", so zapisali pri združenju.

Knjižnična dejavnost je v Sloveniji v različnih oblikah in pojavnostih namenjena vsem prebivalcem in knjižnice so z zelo razvejano knjižnično mrežo najbolj dostopne kulturne ustanove v slovenskem prostoru. Osnovno poslanstvo knjižnice je spodbujanje bralne kulture in bralne pismenosti, izobraževanje ter raziskovanje in varovanje kulturne dediščine za lokalna okolja, so spomnili v združenju. Knjižničarji skozi vse leto, še posebej pa v tem tednu, z različnimi dogodki v prostorih knjižnic in izven njihovih zidov izpostavljajo različne knjižnične storitve in teme, so še zapisali v združenju.

Po besedah predsednice združenja Vesne Horžen so splošne knjižnice "sodobne proaktivne kulturne ustanove, ki se znajo hitro prilagajati potrebam posameznika in družbe. So ves čas v dialogu s svojim ožjim in širšim okoljem, delujejo vzajemno in vedno znova iščejo nove priložnosti in poti do uporabnikov. Knjižnice so zaupanja vreden svet v malem, zelo pomemben svet, saj živimo in delamo v času, ko je zaupanje vrednota, ki izginja, knjižnice pa se jo trudijo ohranjati".

Dogodki se bodo čez ves teden zvrstili po številnih splošnih knjižnicah. Mestna knjižnica Ljubljana pripravlja pestro dogajanje v knjižnicah Otona Župančiča, Šiška, Grba ter v Slovanski knjižnici in Knjižnici Jožeta Mazovca.

Po besedah ministrice za kulturo Aste Vrečko so knjižnice prostor, kjer besede postanejo mostovi med svetovi, idejami in doživetji. Niso le shrambe znanja, temveč tudi stičišča skupnosti. Kot je še spomnila v nagovoru ob tednu, v Sloveniji obstaja 283 enot splošnih knjižnic, ki delujejo v več kot tisoč prostorih in razpolagajo z več kot 12 milijoni enot gradiva.