Slovenija 21.11.2023 15:01

SKS: Pri VigeVageKnjige predstavili z zlato hruško nagrajeni otroški strip

Ljubljana, 21. novembra - Založba VigeVageKnjige je na Slovenskem knjižnem sejmu (SKS) predstavila z zlato hruško nagrajeni strip za otroke Tik je šel v gozd po drva, ki ga podpisujeta Ram Cunta in Miha Ha. V pogovoru z Evo Ule sta spregovorila o ustvarjanju knjige, ki po oceni komisije za nagrade predstavlja pomemben prispevek v razvoju slovenske stripovske umetnosti.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. V okviru 39. Slovenskega knjižnega sejma pogovor z avtorjema otroškega stripa Tik je šel v gozd po driva Ramom Cunto in Miho Hančičem. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
V okviru 39. Slovenskega knjižnega sejma pogovor z avtorjema otroškega stripa Tik je šel v gozd po driva Ramom Cunto in Miho Hančičem.
Foto: Bor Slana/STA

Kot je za STA povedal avtor, po poklicu sicer gozdar, rad pripoveduje zgodbe, kar je počela že njegova "nona, ki si je sproti izmišljevala zgodbe". Ko sta se pred leti na nekem družinskem druženju pogovarjala z ilustratorjem Miho Hančičem, ki se podpisuje z umetniškim imenom Miha Ha, pa je padla ideja o skupnem ustvarjanju knjige.

"A tega stripa nikoli ne bi bilo brez moje soproge Ane Maraž, sicer tudi ilustratorke", je priznal Cunta. Prav ona ju je namreč pozvala, da sta se prijavila na natečaj Vigevageknjige za risoroman. Potem je stvar hitro stekla zaradi rokov, je pojasnil Cunta.

V pogovoru z moderatorko Evo Ule sta ustvarjalca spregovorila o nastajanju stripa ter navrgla nekaj šal, ki so bile tudi sicer del ustvarjanja stripa, ki je začinjen s humornimi domislicami. Včasih je stvar Cunti že malo ušla iz vajeti in je z izmišljanjem besed že malo jezil ilustratorja, ki naj bi nesmisle narisal, se spominja Miha Ha. Kot zanimivost je omenil še, da je tudi sam povezan z gozdom, saj stanuje v kraju z imenom Gozd in mu ni treba prav daleč do dreves.

Risoroman Tik je šel v gozd po drva na prvi pogled ponuja preprosto zgodbo o glavnem junaku, ki se s svojo zvesto alpako odpravi v gozd po drva, a preseneti z domišljenimi, duhovitimi nadaljevanji pustolovščin, v katere se nenehno zapletata, in izjemno estetsko risbo.

Dodatna odlika knjige je preizpraševanje mej samega žanra, ki se jih avtorja ne ustrašita tu in tam prestopiti. Tako denimo v eni od epizod "zamrzne program", v drugi se ustavi čas, priče pa smo tudi koncu sveta, so o stripu zapisali pri založbi VigeVageKnjige. Prihodnje leto se obeta nadaljevanje Tikovih stripovskih dogodivščin.

Založba je po besedah glavne urednice Anje Zag Golob že vse od začetka svojega delovanja izpred deset let usmerjena v izdajanje "stripa tako za otroke ter risoromane za mlade odrasle in odrasle". Doslej so izdali 67 knjig, na kar so ponosni, saj je to že zgolj zaradi žanrske izbire zahtevno delo.

Naloga založbe, specializirane za strip, pa ni le izdaja knjig, ampak tudi vzgoja bralcev za ta žanr, je še za STA poudarila urednica. Da so na pravi poti, jim sporočajo priznanja, kot je pričujoča zlata hruška, je prepričana Anja Zag Golob, ki meni, da je to znamenje, da se tudi strokovna javnost "ne sramuje" več tega žanra.