Slovenija 21.11.2023 15:25

CoFestival bo v Ljubljano ponovno pripeljal aktualne koreografske premisleke

Ljubljana, 21. novembra - V Ljubljani bo med 23. in 30. novembrom potekala 12. edicija CoFestivala. Mednarodni festival sodobnega plesa bo v slovenski prostor ponovno pripeljal aktualne koreografske premisleke in poleg vznemirljive izkušnje gledalcem ponudil tudi pomembne informacije stroki - plesalcem in koreografom. V osmih dneh se bo zvrstilo 18 dogodkov.

Ljubljana, dvorana Stožice. Sodobni ples. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana, dvorana Stožice.
Sodobni ples.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal član umetniškega odbora Mitja Bravhar, se program letošnjega CoFestivala osredotoča na dvoje kuratorskih interesov. S prvim predstavlja izbor umetnikov in umetnic, ki so v zadnjem obdobju v kulturnih kontekstih nekdanje jugoslovanske federacije in Avstrije ustvarili zelo raznolika koreografska dela. To so Igor Koruga, Viktorija Ilioska, Marko Gutić Mižimakov, Kolektiv Nomad Dance Academy Hrvaška, Dejan Srhoj, Tatjana Kocmur in kolektiv Hungry Sharks. Njihova dela se osredotočajo na konstrukcije potencialnega telesa in urejanje zgodovinskega plesnega korpusa, arhitekturni brutalizem in ulični ples, distribucijo koreografije med različne sodobne medije ter na družbeno in medzvrstno, serijsko kompozicijo koreografije in plesa.

Drugi kuratorski sklop, ki je bolj mednaroden, se osredotoča na odprto mejo med plesnim ali kinetičnim dejanjem in njegovo zaznavo, ki jo kuratorska ekipa CoFestivala razume kot materialni pogoj človeške empatije, od katere je nenazadnje odvisna naša prihodnost. Kot so zapisali, odprte meje teles, geo-političnih področij ter različnih materialnosti - človeške in ekosistemske - razumejo kot političen pogoj sodobnega sobivanja. "Kurja polt" je po njihovih navedba oznaka za sinestetično ali kinestetično izkušnjo, v kateri se čutne ali jezikovne informacije pretvarjajo v neposredni materialni, telesni učinek. V tem sklopu se nahajajo predstave Hristosa Papadopulosa, Thiaga Granata in Sylvaina Huca, Joane Paraskevopulu in Isabelle Schad.

Po besedah člana uredniškega odbora Roka Vevarja je predstavam iz drugega sklopa skupno, da so dobro skomponirane in imajo solidno formo, a njihova intenca ni avtonomija umetniške forma, ampak ta forma naslavlja neke druge probleme. Pri predstavi Larsen C koreografa Papadopulosa gre denimo za to, da koreograf naravne strukture in konfiguracije implementira v komponiranje plesa, "kjer potem ne funkcionirajo več le kot zgolj kinetična manifestacija forme, ampak dejansko prinesejo neko prezenco, kjer zaslutimo in prepoznavamo naravne konfiguracije in hkrati pred seboj vidimo socialno kompozicijo".

Predstava Larsen C bo v Kinu Šiška odprla festival, pred tem bodo prav tako v Kinu Šiška odprli fotografsko razstavo Urške Boljkovac, ki pod naslovom Odsev telesa združuje fotografije s prejšnjih festivalskih edicij.

Spremljevalne dogodke je predstavila članica umetniškega odbora Jasmina Založnik. Thiago Granato bo vodil tridnevno delavnico Skozi performativne in koreografske prakse, predstavili bodo publikaciji Maska, časopis za scenske umetnosti, Somatika ter Systering: Critical Practice (Made in Yugoslavia) #4 (2023), poleg tega bodo pripravili seminar Plesne zgodovine v praksi, izbrani vidiki arhiviranja in historizacije plesa. Letošnja rezidenčna umetnika sta Miloš Janjić in Gyula Cserepes.

Festivalska prizorišča bodo Kino Šiška, Stara mestna elektrarna - Elektro Ljubljana, Plesni Teater Ljubljana (PTL), Cukrarna, Muzej sodobne umetnosti Metelkova, Cirkulacija 2, Mestni muzej Ljubljana in Lutkovno gledališče Ljubljana.

Festival organizirajo Kino ŠIška in NDA Slovenija v sodelovanju s PTL, En-Knap, Muzejem in galerijami mesta Ljubljane ter društvom Cirkulacija 2, s finančno podporo ministrstva za kulturo, Mestne občine Ljubljana ter evropskih projektov Life Long Burning, Dance on Pass on Dream on in The (Non)Aligned Movement.