Slovenija 22.11.2023 10:13

Knjigi Simona Changa Pastirji in klavnica dve oblikovalski nagradi knjižnega sejma

Ljubljana, 22. novembra - Knjiga Simona Changa Pastirji in klavnica (Shepherds and the Slaughterhouse) je v torek na Slovenskem knjižnem sejmu prejela dve sejemski nagradi, in sicer nagrado za najlepše oblikovano knjigo za odrasle in nagrado za najlepše oblikovano knjigo 2023. Knjigo sta oblikovala že večkrat nagrajena Anja Delbello in Aljaž Vesel iz Studia AA.

Črkopis je delo tipoRenesanse, tiskala je tiskarna Medium iz Žirovnice, založila pa Galerija Fotografija. Izdajo knjige je finančno podprlo ministrstvo za kulturo republike Kitajske (Tajvan). Knjiga vključuje eseje Simona Changa v slovenščini in angleščini.

Kurdistan je bil v preteklih letih pogosto središče foto novinarskega poročanja. Avtonomna regija, ki se razteza na severu Iraka, Sirije, Turčije in Irana, je bila od leta 2014 dalje podvržena nasilju islamskih radikalnih skupin, toda na točki, kjer so mnogi fotografi usmerili svoj objektiv proti samemu konfliktu, so Simona Changa bolj zanimale manj očitne skrite rane naroda.

Med dvema obiskoma severnega Iraka - prvem leta 2018 in drugem leta 2019 - sta Changa pritegnila kraja, ki sta del vsakdanjega življenja tamkajšnjih prebivalcev, a sta od oči javnosti vseeno oddaljena in tako ali drugače odmaknjena. Prvi je bolnišnica Hawler, psihiatrična bolnišnica v Erbilu, drugi pa klavnica Duhok v semelskih gorah. Fotograf je svoja srečanja dokumentiral s fotografijami in v obliki esejev ter omogočil bralcu, da se potopi v zgodbe o kurdskem ljudstvu in vsaj za trenutek ugleda njihova neverjetna življenja, so o knjigi zapisali pri Galeriji Fotografija.

Na Pisateljskem odru sejma bo v nedeljo pogovor z ustvarjalci omenjene knjige.