Slovenija 22.11.2023 15:14

Festival Animateka v 20. izdaji tudi s tekmovalnim programom VR animacije

Ljubljana, 22. novembra - Festival animiranega filma Animateka bo med 27. novembrom in 3. decembrom potekal v 20. izdaji, ob tej priložnosti pa je dobil nov tekmovalni sklop VR animacije. Festival se je vsa leta programsko razširjal, kar bi se lahko še nadaljevalo po morebitnem odprtju minipleksa v Ljubljani. S preddogodki bodo jubilejno edicijo napovedovali od četrtka.

Vodja mednarodnega festivala Igor Prassel je na današnji novinarski konferenci povedal, da so se ob jubilejni izdaji ozrli v preteklost. Kot je ugotovil, so ob peti ediciji dodali tekmovalni program Slon za najmlajša občinstva in ob deseti izdaji še tekmovalni program Mladi talenti Evrope, posvečen študentom evropskih akademij. Od takrat dalje se Animateka razvija in "poka po šivih". Infrastrukturo za to organizatorjem iz Društva za oživljanje zgodbe 2 koluta omogočata koproducenta Kinodvor in Slovenska kinoteka.

"Ampak dejansko mislim, da smo prišli do debeline festivala in količine filmov, kjer komaj čakamo, da se odpre minipleks, kajti takrat bo možno še malo razširiti program za kakšne reprize in tako dalje," je povedal.

Letošnja izdaja bo poleg omenjenih dveh tekmovalnih programov in glavnega tekmovalnega programa, v katerega uvrščajo produkcijo iz srednje in vzhodne Evrope s poudarkom na avtorski animaciji, razširjena na tekmovalni program navidezne resničnosti, v katerem bodo prikazali šest nagrajenih potopitvenih izkušenj, ki bodo tekmovale za nagrado žirije, med njimi tudi prvi VR film slavnega japonskega animatorja Kojija Yamamure Kvartet v mojem ušesu. Za festival so sicer dobili na ogled nekaj več kot 600 filmov.

Programske stalnice, kot sta Svetovni jagodni izbor z opaženimi animiranimi filmi iz zahodne Evrope, obeh Amerik in Azije ter Kinotripov Svetovni jagodni izbor s filmi na teme ekologije, vojn in spolne identitete, so ohranili. Ker pa je Animateka del mreže Animation Festival Network, v kateri sodelujejo s podobnimi festivali s Hrvaške, Češke, Slovaške in Romunije, bodo prikazali še nov projekt AFN predstavlja, namenjen spodbujanju ustvarjalnosti in promociji avtoric. Kot je povedal Prassel, je namreč odstotek avtoric v študentski produkciji višji od avtorjev, medtem ko se v profesionalni produkciji močno zmanjša.

Na Animateki vsako leto prikažejo tudi izbrane animirane celovečerce, letos jih bo na ogled sedem. Med njimi bo tudi lutkovno animirani prvenec Toni, Staša in čarobna luč češkega režiserja Filipa Pošivača. Ta bo na festival prišel z lutko in vodil eno od delavnic, je povedala članica festivalske ekipe Petra Gajžler.

Festival vsakokrat obiščejo avtorji in avtorice filmov, med njimi tudi vsakoletni žiranti. V glavni žiriji so tokrat štiri ustvarjalke svetovne avtorske animacije: Alexandra Ramires s Portugalske, Naomi van Nieker iz Južne Afrike, Dahee Jeong iz Južne Koreje in Nikki Schuster iz Avstrije, ki bo pred festivalom vodila delavnico animacije iz odpadnih materialov.

Rezidenčni umetnik letošnjega festivala je italijanski animator in slikar Gianluigi Toccafondo, ki je zasnoval likovno podobo. Na Animateki ga bodo počastili z retrospektivo njegovih filmov in četrtkovim odprtjem razstave v galeriji DLUL na Bregu, s katero bodo napovedovali festival. Njegova dela bo mogoče videti še na razstavah v Kinodvoru in kinoteki.

Velika festivalska retrospektiva bo tokrat posvečena filmom, narejenim v tehniki kolaža. Predvajali bodo dela pionirjev Stana Vanderbeeka, Larryja Jordana, Jana Lenice in Terryja Gilliama ter sodobnikov Lewisa Klahra, Stacey Steers, Daliborja Barića in drugih. Dve projekciji za odrasle pa so pripravili v sodelovanju s partnerskim festivalom Anim'est iz Bukarešte. Njegov programski direktor Mihai Mitrica bo peti član glavne žirije.