Na hitro prelistano 25.11.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 25. novembra - LUD Literatura je izdal knjigo Negotovi manifest. Emily Dickinson, Marina Cvetajeva: Neizmernost poezije Frederica Pajaka, MAO razširjen katalog razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita ter Celjska Mohorjeva družba knjigo Ko nas pokliče življenje: ljubezen in življenjsko delo Viktorja in Elly Frankl avtorja Haddona Klingberga ml..

Ljubljana. Knjiga Negotovi manifest avtorja Frederica Pajaka. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Negotovi manifest avtorja Frederica Pajaka.
Foto: STA

Ljubljana. Katalog Universum Plečnik, ki ga je uredil Tomaž Štoka s souredniki Milošem Koscem, Natalijo Lapajne in Bogom Zupančičem. Foto: STA

Ljubljana.
Katalog Universum Plečnik, ki ga je uredil Tomaž Štoka s souredniki Milošem Koscem, Natalijo Lapajne in Bogom Zupančičem.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Ko nas pokliče življenje avtorja Haddona Klingberga mlajšega. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ko nas pokliče življenje avtorja Haddona Klingberga mlajšega.
Foto: STA

NEGOTOVI MANIFEST - BIOGRAFIJI EMILIY DICKINSON IN MARINE CVETAJEVE KOT RISANA ESEJA

Fredeic Pajak, frankofoni švicarski pisec in risar, od leta 2012 izdaja serijo "risanih esejev" z naslovom Negotovi manifest. V tej svojski literarni zvrsti, v kateri se besedilo in risba tesno, a nikakor ne ilustrativno prepletata in dopolnjujeta, obdeluje povezane biografije velikih osebnosti in jih v ozadju podlaga z avtofikcijsko linijo. Po Walterju Benjaminu, Vincentu Van Goghu, Alfredu de Gobineauju itn. je sedmi zvezek posvetil Emily Dickinson in Marini Cvetajevi, pesnicama, ki ju na videz vse ločuje, a je avtor prav z njima vstopil v svet "ženske" poezije.

Med epizode teh dveh izjemnih življenj so vstavljeni odlomki iz pesniških del, Pajak pa skozi prizmo individualnih zgodb zarisuje tudi tok velikih zgodovinskih dogodkov. Črno-bele risbe, ki spremljajo besedilo, se nanj redko navezujejo mimetično, večinoma le metaforično in tako stopnjujejo njegovo poetično moč. Biografiji pesnic nista primerjani ne prepleteni, samo sopostavljeni, s čimer stopa v ospredje vzporedna intenzivnost njune brezkompromisne odločitve za pesništvo. Neizmernost poezije, kot pravi podnaslov knjige. Knjiga je leta 2019 dobila nagrado Goncourt za biografijo, so zapisali pri LUD Literatura. Prevod podpisuje Suzana Koncut.

UNIVERSUM PLEČNIK - IZBRANI ARHITEKTOVI PRISTOPI K OBLIKOVANJU JAVNEGA PROSTORA

Knjiga nadaljuje obravnavo izbranih arhitektovih pristopov k oblikovanju javnega prostora ter s tematiziranjem kompleksnega odnosa med učiteljem in študenti reflektira Plečnikovo bogato zapuščino, tudi z doslej manj izpostavljenimi temami. Arhitektova dediščina skupnostnih prostorov se skozi arhivske načrte, skice in fotografije razkriva kot kompleksna in celostna vizija povezanega sveta.

Katalog Universum Plečnik, ki ga je izdal Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) ter uredil Tomaž Štoka s souredniki Milošem Koscem, Natalijo Lapajne in Bogom Zupančičem, širi artikulacijo Plečnikove dediščine, kaže na aktualnost in relevantnost njegovih ureditev ter odpira prostor za raziskovanje novih virov. Knjiga vključuje eseje, ki so jih poleg članov uredniškega odbora Štoke, Kosca in Zupančiča pripravili še oblikovalci razstave Ana Kreč, Jure Hrovat, Anja Delbello in Aljaž Vesel, slednja tudi kot oblikovalca kataloga, ter spremno besedo Špele Spanžel. V njih avtorji podrobneje obravnavajo teme javnega prostora, celovitost kolektivnega procesa nastajanja Plečnikovih ureditev po prvi svetovni vojni, Plečnikovo šolo ter prenos arhitektovih urbanih pristopov v medij razstave.

Plečnikova Ljubljana je vpisana na Unescov seznam svetovne dediščine kot izjemen primer oblikovanja javnega prostora po meri človeka. Publikacija izpostavlja pomembnost tega dejstva ter poudarja, da v razdrobljenem in privatiziranem svetu 21. stoletja bolj kot kadarkoli prej potrebujemo zavest in potrebo po ohranjanju vrednot te svetovne dediščine; ta mora ostati odprt, vključujoč in dostopen javni prostor, so zapisali v MAO.

KO NAS POKLIČE ŽIVLJENJE - EDINA AVTORIZIRANA BIOGRAFIJA VIKTORJA FRANKLA

Ko nas pokliče življenje je edina avtorizirana biografija Viktorja Frankla, čigar življenjska zgodba in razmišljanja so navdihnila na desetine milijonov ljudi po vsem svetu. Čeprav imamo o Franklovi logoterapevtski misli in filozofiji nešteto knjig, je o njegovem življenju, predvsem o globoko ljubečem, intenzivno duhovnem odnosu med njima z ženo, napisanega le malo. Ta knjiga zapolnjuje praznino v Franklovi biografiji kot še nobena doslej, so zapisali pri založbi.

Dodali so, da gre za čudovito ljubezensko zgodbo in poklon dvema izjemnima človekoma. Avtor se je opiral na številne anekdote, ki sta mu jih pripovedovala zakonca Frankl. Opisal je njuno ločeno zgodnje življenje in več kot pol stoletja skupne poti v zakonu. Pobuda se je zgodila po nekem gostovanju zakoncev Frankl v Chicagu. Klingberg je bil prvi, ki sta ga zares spustila v svoje življenje. V sedmih letih druženj je nastalo na stotine ur posnetkov pogovorov, zapisov in fotografij. Avtor je govoril s številnimi posamezniki iz njunega življenja in obiskal večino krajev njunega otroštva in mladosti. Prevod podpisuje Rudi Meden.