Slovenija 27.11.2023 13:22

Decembrski sejem ilustracije letos na Stritarjevi v središču mesta

Ljubljana, 27. novembra - Decembrski sejem ilustracije, ki bo tudi v 9. izdaji ponudil možnost za ogled in nakup ilustracij najvidnejših domačih ustvarjalcev, bo zaradi prenove Vodnikove domačije, kjer običajno poteka, odprt na Stritarjevi ulici v središču mesta. Od 2. do 24. decembra bo na njem sodelovalo 32 avtoric in avtorjev, dan prej ga bodo odprli tudi na spletu.

Sejem ilustracij, za katerim stojita Zavod Divja misel, ki upravlja z Vodnikovo domačijo, in Center ilustracije, se je uveljavil kot tradicionalna decembrska prireditev, ki sporoča, da so tudi ilustracije lahko primerno darilo ob praznikih. Letos bo prvič potekal v središču Ljubljane zaradi prenove Vodnikove domačije v Šiški, ki bo predvidoma končana do spomladi prihodnje leto.

Prodajna razstava združi ilustratorje različnih generacij, od najstarejših, kot bodo v letošnjem primeru Marjanca Jemec Božič, Ančka Gočnik Godec, Jelka Reichman, Zvonko Čoh in Silvan Omerzu, do najmlajše generacije, ki jo bo predstavljala Alin Kostiov. Prikaže tudi različna področja ilustracij, ne samo leposlovna in domišljijska, temveč tudi stvarna, sta na današnji novinarski konferenci povedali vodji zavoda in centra Tina Popovič in Maša P. Žmitek.

V zadnjih letih za razstavo, na kateri so na ogled tako originalna dela kot podpisani printi omejenih in neomejenih serij v okvirjih in brez, pa tudi izbor ilustriranih knjig, pripravijo javni poziv. Nanj so tokrat prejeli več kot 70 prijav, zaradi prostorske omejenosti pa je tričlanska komisija sprejela 32 avtorjev, poleg omenjenih še Marto Bartolj, Tjašo Bon, Tino Dobrajc, Darko Erdelji, Polono Filiplič, Miho Hančiča, Zalo Kalan, Majo Kastelic, Samiro Kentrić in Emo Kobal.

Sodelovali bodo še Anka Kočevar, Manca Kovačič, Ana Maraž, Matija Medved, Eva Mlinar, Marija Nabernik, Andreja Peklar, Lidija Plestenjak, Maja Poljanc, Lila Prap, Tereza Prepadnik, Darja Remc, Hana Stupica, Peter Škerl, Ana Zavadlav in Meta Wraber. Vsak sodelujoči dobi "en mali kot, ki si ga potem sam uredi", je povedala vodja Centra ilustracije.

Sejem je pomemben ne le z vidika seznanjanja javnosti z ilustracijo in njenimi avtorji, ampak tudi z vidika vzdrževanja prodajne poti, saj so se z leti zmanjšali tako naklada knjig kot avtorski honorarji. Kot je še dodala Popovič, bi ga težko pripravljali, če ne bi upravljali s prostorom, ki je v lasti Mestne občine Ljubljana. Na ta način je velik del izkupička lahko namenjenega avtorjem.

Predstavnici mlade generacije Alin Kostiov se tovrstna prireditev med drugim zdi pomembna z vidika odpiranja potencialov za prihodnost. Del vsakoletnega sejma je tudi sobotno druženje, na katerem lahko obiskovalci spoznajo sodelujoče ilustratorke in ilustratorje. Kot je povedala Hana Stupica, jih običajno zanima vse, od izbire materiala do motivov.

Na spletu bodo sejem odprli dan prej. Tudi na njem beležijo precejšnje zanimanje, saj so že v prvem letu 2020 zabeležili okrog 12.000 obiskovalcev, tudi iz tujine.

Center ilustracije je sicer zaživel konec leta 2021 in trenutno povezuje kakšnih 60 avtorjev. Slovensko ilustracijo je predstavljal tudi na oktobrskem knjižnem sejmu v Frankfurtu, kjer je bila Slovenija častna gostja. Razvili so še potujoči Ilustratorski kot, s katerim lahko aktualno produkcijo popeljejo v druge kraje. Ta bo ravno v času sejma, med 11. in 17. decembrom, gostoval v Cankarjevem domu. Pospremili ga bosta delavnici za otroke.