Slovenija 28.11.2023 10:26

V Galeriji Kresija vpogled v zakulisju nastajanja filma Hobotnica banana mišmaš

Ljubljana, 28. novembra - V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo Hobotnica banana mišmaš, ki bo obiskovalca popeljala v zakulisje nastajanja istoimenskega animiranega filma avtorice Milanke Fabjančič. Hkrati je samostojno stoječa izkušnja, ki v galerijo prenese osrednje občutje filma.

Ljubljana. Galerija Kresija. Foto: Znanost na cesti Arhiv Znanost na cesti

Ljubljana.
Galerija Kresija.
Foto: Znanost na cesti
Arhiv Znanost na cesti

Razstava hkrati v Galerijo Kresija prenese sentimentalno in duhovito anatomijo prijateljskega odnosa med dvema ženskama, Milo in Maro. Skozi preplet risbe, ilustracije, animiranega filma, prostorske postavitve in družabne igre osvetli pomen medčloveške topline in globokih odnosov, buri domišljijo ter skozi dolgi in raznoliki življenji dveh žensk nastavlja zrcalo minevanju časa, so ob razstavi zapisali v Animateki.

Kratki animirani film Hobotnica banana mišmaš je drugi avtorski film režiserke, animatorke in ilustratorke Milanke Fabjančič, ki bo slovensko premiero doživel drevi v tekmovalnem programu Animateke.

Kot so zapisali pri Slovenskem filmskem centru (SFC), Milanka Fabjančič s kratkim filmom Hobotnica banana mišmaš v tehniki 2D animacije vabi na iskrivo in živahno pustolovščino skozi življenjsko pot Mile in Mare. Film ponuja toplo zgodbo o junakinjah, katerih razmerje je grajeno na resničnem odnosu avtorice s svojo sestro ter najtesnejšimi prijateljicami.

Zgodba vsebuje elemente znanstvene fantastike, ki se prepletajo z občutki nostalgije in hkrati referencami na družbeno sedanjost. Prepoznavna avtorska ilustracija Milanke Fabjančič zaživi v animiranih podobah in po besedah avtorice poda zgodbo, ki poudarja "veselje do življenja in igrivost, kljub tisoč in eni prepreki."

Eno glavnih vlog v filmu ima tudi avtorska glasba Tea Collorija in Matije Krečiča, ki sta ustvarjala vzporedno z risanjem filma; avtorica in glasbenika so si podajali iztočnice ter tako skupaj gradili atmosfero in ritem filma.

Po mednarodni premieri filma na italijanskem festivalu animiranega filma Piccolo festival dell'animazione sledi nocojšnja nacionalna premiera v tekmovalnem programu 20. mednarodnega festivala animiranega filma Animateka. Film je tudi del programa mreže festivalov animiranega filma (AFN) That's What She Said, ki je posvečen projektom ženskih ustvarjalk, so še zapisali pri SFC.

Film je nastal v produkciji ZVVIKS in koprodukciji RTV Slovenija, s podporo SFC in Filmskega studia Viba film Ljubljana.

Milanka Fabjančič je akademska slikarka, ki ustvarja na področju ilustracije, oblikovanja in animacije. Njen profesionalni prvenec, kratki animirani film Liliana (2019), je prejel vesno za najboljši animirani film na Festivalu slovenskega filma Portorož in imel uspešno mednarodno festivalsko pot.

Razstava v Galeriji Kresija bo na ogled do 18. decembra.