Svet 29.11.2023 5:30

Dunaj s kulturnim žetonom spodbuja okolju prijazno ravnanje

Dunaj, 29. novembra - V avstrijski prestolnici Dunaj poteka testna faza inovativnega digitalnega projekta, s katerim želijo ugotoviti, kako prebivalce spodbuditi k okolju prijaznejšemu ravnanju v vsakodnevnem življenju. Pri projektu kulturnega žetona stavijo na igrivo aplikacijo in okolju prijazno ravnanje nagrajujejo z brezplačnimi kulturnimi doživetji.

Dunaj tako letos jeseni nadaljuje z drugo fazo digitalnega raziskovalnega projekta, ki so ga prvotno zagnali leta 2020, a so ga morali zaradi pandemije covida-19 predčasno prekiniti. Zbiralo in unovčevalo kulturne žetone bo do februarja prihodnje leto 2000 sodelujočih, so sporočili iz ljubljanske podružnice Mednarodnih pisarn mesta Dunaj.

Z inovativno aplikacijo kulturni žeton so uporabniki z nižjo porabo ogljikovega dioksida nagrajeni z ugodnejšimi kulturnimi doživetji. V avstrijski prestolnici poudarjajo, da se v pametnem mestu lepota povezuje z dobroto, tradicija z inovacijo in varstvo okolja z življenjskim slogom.

Aplikacija s pomočjo sledenja gibanja beleži opravljene razdalje in hitrosti. Pri tem razlikuje med posameznimi prevoznimi sredstvi. Uporabniki, ki namesto avta uporabijo kolo, javni promet ali gredo peš, zbirajo točke. Ob prihranku 20 kilogramov ogljikovega dioksida prejmejo kulturni žeton v obliki kode QR, ki ga lahko unovčijo kot vstopnico v eni izmed sodelujočih kulturnih ustanov. Pri projektu sodelujejo dunajski kino Gartenbau, gledališče Volkstheater, galeriji Kunsthalle Wien in Foto Arsenal Wien ter koncertna dvorana Konzerthaus Wien.

Vsi sodelujoči so razvrščeni v dve skupini, kontrolno in poskusno. Kontrolna skupina nima vpogleda v porabo ogljikovega dioksida in bo nagrajena šele ob doseženem zadanem cilju, medtem ko poskusna ves čas lahko spremlja svojo porabo. S primerjavo skupin želijo raziskovalci priti do uvidov, kakšna spodbuda je učinkovitejša za promocijo okolju prijaznega ravnanja v prihodnje. Projekt poteka pod znanstvenim nadzorom Avstrijskega inštituta za tehnologijo, ki skrbi tudi za obdelavo zbranih podatkov.