Svet 30.11.2023 6:00

Wagnerjev festival v Bayreuthu v varčevanje

Bayreuth, 30. novembra - Višje cene energije in stroški za osebje vplivajo tudi na najslavnejši nemški operni festival, Wagnerjev festival v Bayreuthu, kjer so napovedali varčevanje. Rezi se obetajo tudi na občutljivih področjih, kot sta zbor in orkester. Na festivalu izvajajo opere Richarda Wagnerja (1813-1883).

Kot je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa nedavno sporočil festival, se v prihodnjih letih svetovno znanemu opernemu festivalu obeta hudo krčenje delovanja. Varčevanje naj bi zadevalo "vse oddelke in področja".

Med drugim naj bi se moral zmanjšati zbor. Število članov zbora naj bi prihodnje leto zmanjšali za 40 odstotkov, in sicer s 134 članov na 80. Po potrebi naj bi zbor, podobno kot v preteklosti, razširili s posebnim zborom. Pri orkestru naj bi "varčevali v šestmestnem obsegu". Tudi na tehničnem področju bodo morali "privarčevati znatne zneske", so sporočili iz Bayreutha.

"Dodatne finančne zahteve bodo v naslednjih letih kumulativno znašale več milijonov evrov," so zapisali pri festivalu in ker ne pričakujejo povečanja subvencij za operni festival, je vodstvo festivala sedaj "oblikovalo predloge, kako se lahko zoperstavijo pričakovanim dvigom stroškov".

Kot so se sporočili, je festival v Bayreuthu primoran k obsežnejšemu varčevanju, da bodo lahko pokrili povečane stroške in prihajajoča povišanja plač. "Moč prihodnjega zbora se zgleduje po drugih velikih opernih hiš, kot sta Bavarska državna opera in obe berlinski operni hiši."

Združenje nemških opernih in plesnih ansamblov (VdO) je v odzivu opozorilo, da grozi "zmanjšanje delovnih mest".

VdO in vodstvo orkestra sta tudi izrazila "nerazumevanje zaradi načrtovanih drastičnih rezov" in od vodstva festivala zahtevala "konkretne številke in utemeljitev te odločitve".

"Prav umetniški razlogi govorijo proti ukinjanju delovnih mest," so poudarili. "Posebnega zborovskega zvoka, ki je edinstven na svetu in tradicija festivala v Bayreuthu, ni mogoče ustvariti v enakem obsegu, če ga zmanjšamo na 80 članov," so opozorili.

Vodstvo festivala so tudi pozvali, "naj ne razmišlja le o varčevanju, ampak naj preuči tudi alternativne možnosti financiranja, kot je razširjeno sponzorstvo ali podpora iz političnih krogov".