Slovenija 29.11.2023 10:29

JAK po Slovenskem knjižnem sejmu: Naša skrb so velike in male založbe

Ljubljana, 29. novembra - Slovenski knjižni sejem (SKS), ki je potekal minuli teden na Gospodarskem razstavišču, je bil po oceni organizatorjev uspešen. Sejem s 105 razstavljavci je obiskalo skoraj 52.200 ljudi, kar je 15 odstotkov več kot lani. So se pa na družbenih omrežjih in v medijih pojavili po navedbah Javne agencije RS za knjigo določeni napačni podatki.

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče. Slovenski knjižni sejem. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Gospodarsko razstavišče.
Slovenski knjižni sejem.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Direktor Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev ter podpredsednik upravnega odbora letošnjega Slovenskega knjižnega sejma (SKS) Vladimir Kukavica je ob sklepu sejma za STA povedal, da so tudi letos, podobno kot so bili že tudi lani, ko so gostovali na Gospodarskem razstavišču, izjemno zadovoljni z obiskom sejma.

Spomnil je, da sejem nima vstopnine in je po njegovih besedah najcenejši sejemski dogodek za razstavljavce v Sloveniji. "Naš sejem ima proračun med 350.000 in 400.000 evri, ob čemer moramo Gospodarskemu razstavišču plačati po ceniku najetih dvoran, samo odri nas stanejo 100.000 evrov. Država prispeva le 7000 evrov," je navedel.

Kot je za STA pojasnila direktorica Javne agencije RS za knjigo (JAK) Katja Stergar, je imel Kukavica ob navedbi 7000 evrov v mislih programski razpis za bralno kulturo in literarne prireditve, na katerega se je prijavila Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Od leta 2020 so vsako leto prejeli 7000 evrov - za literarno-avtorski del SKS. Za letos so prijavili 35 dogodkov v finančni vrednosti okoli 105.000 evrov, je povedala Katja Stergar.

Poudarila je, da so to le sredstva, ki so jih namenili GZS oz. Zbornici knjižnih založnikov in knjigotržcev, ki deluje znotraj GZS. Med drugim so s 4000 evri sofinancirali Pisateljski oder Društva slovenskih pisateljev. Obenem JAK zadnja leta v okviru SKS sofinancira tudi Založniško akademijo, letos so ji namenili 5000 evrov.

Tako je JAK za celoten SKS namenila 50.000 evrov, od tega je šlo 34.000 evrov neposredno za založnike. Ta sredstva so razdelili prek posebnega poziva, ki so ga objavili in je bil namenjen, kot je poudarila Katja Stergar, vsem založbam - velikim in malim, ki so se predstavile na SKS.

Odločili so se za pavšalni način in vsaki založbi, ki se je pravočasno prijavila za poziv, dodelili 1000 evrov. Pri pozivu se sredstva razdelijo po času prispetja prošnje. "Na voljo smo imeli sprva 30.000 evrov, potem smo dodali še 4000 evre in jih razdelili, dokler sredstva niso pošla," je pojasnila direktorica JAK. Dodala je, da poziv ni bil odprt za distributerje, omejitev pa je bila tudi, da ima prijavitelj med opisanimi dejavnosti registrirano založništvo. Poziv je bil tako odprt tudi za samostojne podjetnike.

Ob tem je Katja Stergar povedala, da se na JAK zavedajo, da udeležba na sejmu založbam predstavlja velik strošek, zlasti manjšim, zato so se tudi odločili za omenjeni poziv. Obenem je poudarila, da si želijo čim večje pestrosti, ki jih prinaša veliko število založb, tudi majhnih, ki bi jim želeli omogočiti enakopravnejši položaj ob boku velikih.