Na hitro prelistano 2.12.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 2. decembra - Pri založbi LUD Literatura so izdali zbirko kratkih zgodb poljske avtorice Wiolette Grzegorzewske z naslovom Golenci, pri Mladinski knjigi pa knjigo psihoterapevtke Sanje Rozman Ujetniki preteklosti. Pri založbi Morfem je izšla slikanica kanadskega pesnika Jordana Scotta Govorim kot reka z ilustracijami Sydneyja Smitha.

Ljubljana. Stojnica LUD Literature na Slovenskem knjižnem sejmu. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Stojnica LUD Literature na Slovenskem knjižnem sejmu.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

GOLENCI - KRATKE ZGODBE IZPOD PERESA POLJSKE PISATELJICE

V kratkih zgodbah iz Golencev se pisateljica vrača v domači zaselek Hektarji - na poljsko podeželje v času socializma, k selektivno izbranim in preoblikovanim spominom, ki jih sestavlja v nekakšen kalejdoskop. Avtorici je uspelo ustvariti kratek, anekdotičen zaris dogodkov in situacij iz življenja njene literarne dvojnice, lirične, nepovezane in ne povsem zaključene slike iz otroštva z odprtimi, ambivalentnimi konci, so o kratkih zgodbah zapisali pri založbi.

Poljska pesnica, prozaistka in prevajalka Wioletta Grzegorzewska (1974) v Angliji, kjer živi, in v prevodih v druge jezike, objavlja pod psevdonimom Wioletta Greg. Za angleški prevod Golencev - Swallowing Mercury - sta bili s prevajalko Elizo Marciniak leta 2017 nominirani za Bookerjevo nagrado. Za slovenske bralce je zgodbe prevedla Jana Unuk.

UJETNIKI PRETEKLOSTI - NOVA KNJIGA SANJE ROZMAN O STISKAH IN POTEH IZ NJIH

V Ujetnikih preteklosti je avtorica Sanja Rozman skušala bralcem skozi napeto zgodbo predstaviti zakonitosti travme, zasvojenosti in okrevanja. "Medtem ko boste spremljali pripoved klientke Ane, se boste kar mimogrede seznanili z osnovnimi principi otroške travme, drsenja v zasvojenosti in težke poti iz njihovega brezna. Razumeli boste, da se tudi dobri ljudje včasih zaradi spleta okoliščin in napačnih vzorcev iz preteklosti znajdejo v situacijah, za katere so si prisegli, da se jim nikoli ne bodo zgodile, in v bolečih odnosih, ki odpirajo stare nezaceljene rane," so zapisali pri založbi. Vzporedno z Anino pripovedjo avtorica spregovori tudi o svoji zgodbi psihoterapevtke, ki se ne skriva za anonimnostjo svoje poklicne vloge, temveč se pokaže kot nekdo, ki ga je prav tako oblikovala preteklost.

Sanja Rozman je zdravnica, psihoterapevtka, avtorica osmih knjig in mednarodna predavateljica na temo zasvojenosti. V Sloveniji je kot prva spregovorila in pisala o nekemičnih zasvojenostih, zlasti o odvisnosti od odnosov. Po poklicu zdravnica medicine dela, ki je delala z invalidi v Zavodu za rehabilitacijo, je začela pot psihoterapevtke po osebni drami, ko se je bila prisiljena izobraziti o nekemičnih zasvojenosti zaradi težav v družini. Izobraževala se je doma in v tujini pri priznanih strokovnjakih za zasvojenosti in travme. Že 30 let vodi Zavod Sprememba v srcu. V svojih knjigah nazorno opisuje, kaj doživljajo ljudje, ki podležejo nekemičnim zasvojenostim, in kako lahko najdejo pot iz njih.

GOVORIM KOT REKA - SLIKANICA S TANKOČUTNO PRIPOVEDJO O JECLJAJOČEM DEČKU

Slikanico uvedejo besede dečka "Vsako jutro se zbudim z zvoki besed vsenaokoli. Toda nekaterih ne morem izgovoriti," ki jih pesnik Jordan Scott dopolni s še drugimi besedami, ki na tankočuten način beležijo dečkove občutke nerazumljenosti, osamljenosti, izgubljenosti in izključenosti. Slikaniško besedilo je poslovenila Tjaša Koprivec Vuga, ki je prepričana, da bo slikanica z "mojstrskimi ilustracijami z medaljo Kate Greenway nagrajenega Sydneyja Smitha" v oporo "vsem iskalcem lastnega glasu".

Jordan Scott je priznani kanadski pesnik. Že v svoji pesniški zbirki Blert iz leta 2008 je spregovoril o svoji vseživljenjski borbi z jecljanjem. Pričujoča slikanica z izvirnim naslovom I Talk Like a River (2020) je bila v ožjem izboru za kanadsko literarno nagrado Christie Harris illustrated children's literature prize.

Sydney Smith je kanadski ilustrator otroških knjig. Leta 2015 je prejel nagrado governor general's award za ilustracije v slikanici brez besed Sidewalk Flowers.