Svet 30.11.2023 15:03

Nataša Barbara Gračner nagrajena kot najboljša igralka na Gavellinih večerih

Zagreb, 30. novembra - Nataša Barbara Gračner je na 36. festivalu Gavelline večeri v Zagrebu, kjer je konec minulega tedna nastopila v predstavi Kdo se boji Virginie Woolf? ljubljanskega Mini teatra in Mestnega gledališča Ptuj, prejela nagrado za najboljšo igralko festivala. Komisijo je prepričala z vlogo Marte, so sporočili iz Mini teatra.

V utemeljitvi nagrade je komisija zapisala, da jih je igralka osvojila z levjo energijo, s katero je dominirala nad svojo jezno, žalostno, duhovito in čutno Marto. "Ni se ujela v klasično past igranja zase in za občinstvo, pri čemer bi z dobro napisano vlogo promovirala svoje igralske sposobnosti, ampak je tekom celotne predstave ves čas ostala potopljena v partnersko igro. In prav to je razlog, da ta predstava s svojo neprestano napetostjo in nemirom ne popušča gledalcem od prve do zadnje minute," je zapisala komisija.

Predstavo Edwarda Albeeja Kdo se boji Virginie Woolf? je v koprodukciji med ljubljanskim Mini teatrom in Mestnim gledališčem Ptuj režiral Ivica Buljan. Premierno so jo uprizorili septembra lani, v njej pa nastopajo še Branko Šturbej, Benjamin Krnetić in Klara Kuk.

Buljan je o igri Nataše Barbare Gračner dejal, da jo zaznamujejo neverjetna moč transformacije, vratolomno obvladovanje komike, šarma in lepote ter zapeljiv grleni glas, ki ji omogoča lahkotno menjavanje registrov. "Glas njene Marte iz kristalno čistih višin pade v mezzo, potem pa obarvan z gostim žametom zdrsne v globoka brezna krvavih obračunov."

Festival Gavelline večeri je potekal v zagrebškem mestnem gledališču Gavella med 22. in 29. novembrom. Na njem so sodelovala gledališča iz območja nekdanje Jugoslavije. Za najboljšo igralko so nagradili še Hano Selimović, za najboljša igralca Vojislava Brajovića in Bernarda Tomića, za najboljšega režiserja pa so razglasili Kokana Mladenovića.