Slovenija 1.12.2023 11:04

V mariborski univerzitetni knjižnici odkritje Kajuhovega doprsnega kipa

Maribor, 1. decembra - V Univerzitetni knjižnici Maribor (UKM) bodo popoldne slovesno odkrili novega v seriji doprsnih kipov, ki stojijo pred Glazerjevo dvorano. Tokrat bo mesto dobil kip slovenskega pesnika Karla Destovnika - Kajuha, ki ga je izdelal akademski kipar in slikar Marijan Mirt, podarila pa Mariborčanka varaždinskih korenin Dunja Bezjak.

Kot so pred odkritjem kipa sporočili iz knjižnice, se bodo z dogodkom med drugim pridružili praznovanju veselega dne kulture in dogodkom ob Kajuhovem letu, ki ga je ob lanski stoletnici njegovega rojstva razglasila vlada. Hkrati bodo z njim počastili Dunjo Bezjak, neumorno pobudnico številnih kulturnih, humanitarnih in izobraževalnih dogodkov, ki je letos za svoje delovanje prejela srebrni grb mesta Maribor.

V spremljevalnem programu, ki ga bo povezoval radijski novinar Sane Kocutar, bodo nastopili dramski igralec Matevž Biber, sopranistka Martina Burger in pianistka Lucija Prijatelj.

Na Hrvaškem rojeni avtor kipa Marijan Mirt je končal Srednjo šolo za uporabno umetnost in oblikovanje v Zagrebu na oddelku kiparstva, leta 2009 pa je diplomiral na zagrebški akademiji za likovno umetnost. Že pred tem se je leta 2000 preselil v Maribor, kjer je postal član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM).

Slovenski pesnik, prevajalec, partizan in narodni heroj Karel Destovnik - Kajuh, rojen sicer leta 1922 v Šoštanju, je 22. februarja 1944 padel pod streli nemške vojske na Žlebnikovi domačiji v Šentvidu pri Zavodnjah. Z Mariborom ga povezuje obiskovanje takratne državne realne gimnazije Maribor, danes v mestu znane pod imenom Prva gimnazija, kamor je prišel po izključitvi iz celjske gimnazije.