Slovenija 3.12.2023 10:00

Izšla zbirka knjig v lahkem branju o Prešernovem življenju in delu

Ljubljana, 3. decembra - Ob dnevu odprtih vrat slovenske kulture, s katerim obeležujemo rojstni dan pesnika Franceta Prešerna, ter ob svetovnem dnevu invalidov in ljudi s posebnimi potrebami so pri Zvezi Sožitje izdali posebno zbirko knjig v lahkem branju, posvečeno življenju in delu največjega slovenskega pesnika.

Ljubljana. Spomenik Franceta Prešerna. Foto: Boštjan Podlogar/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Spomenik Franceta Prešerna.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

Zbirka bralcu omogoča enostaven in dostopen vpogled v bogato življenje Prešerna ter njegovo izjemno literarno dediščino. Knjige so zasnovane tako, da so primerne za različne bralne stopnje, kar pomeni, da so primerna za vse, ne glede na stopnjo razumevanja besedil in starost.

Vse pesmi v zbirki so ilustrirane, kar bralcem Prešernovo poezijo še bolj približa. Poleg tega je vsebina pesmi dodatno obrazložena, kar omogoča boljše razumevanje in interpretacijo pesniških sporočil.

"Naš glavni cilj je omogočiti bralcem z motnjami v duševnem razvoju dostop do poezije Franceta Prešerna, ki je eden od najbolj izpovednih in prodornih pesnikov v slovenskem prostoru. Njegove besede, misli in teme, ki jih je nagovarjal, so pomemben del naše kulture in zato je izjemno pomembno, da imajo do njih dostop prav vsi. Pravica do dostopnih kulturnih gradiv je zapisana tudi v 30. členu konvencije ZN o pravicah invalidov," so v sporočilu za javnost navedli besede urednice zbirke Žive Jakšić Ivačič.

Kot so še zapisali, zbirka ponuja vpogled v podrobnosti življenja Prešerna in njegovo najbolj znano poezijo, med drugim so vključene pesmi O Vrba, Povodni mož, Nezakonska mati, Apel in čevljar ter Slovo od mladosti.