Svet 7.12.2023 5:30

V Srbiji ponovno dnevi slovenskega filma

Beograd, 7. decembra - V Jugoslovanski kinoteki v Beogradu se danes začenjajo 9. dnevi slovenskega filma, ki bodo do 10. decembra poleg v srbski prestolnici potekali še v Nišu, Novem Sadu, Smederevu, Pančevu, Kovinu, Vršcu in Boru. Dnevi se bodo uradno začeli z nocojšnjo projekcijo filma ceste Jezdeca Dominika Menceja.

Srbija, Beograd. Dnevi slovenskega filma v Beogradu. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Dnevi slovenskega filma v Beogradu.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

Prvenec Dominika Menceja, ki ga je posnel direktor fotografije Janez Stucin, je sicer na Festivalu slovenskega filma Portorož prejel več nagrad; vesno za najboljšo moško vlogo je dobil Petja Labović, za najboljšo montažo Andrej Nagode in Matic Drakulić, za najboljši zvok Samo Jurca, režiserju pa so izročili tudi nagrado iridium za najboljši debitantski celovečerec. Film Jezdeca je tudi slovenski kandidat za nominacijo za oskarja za mednarodni film.

Glavni filmski program dnevov slovenskega filma v Srbiji občinstvu ponuja priložnost, da si ogleda nekatere najbolj aktualne igrane in dokumentarne slovenske filmske naslove, so ob tem sporočili iz Slovenskega filmske centra (SFC).

Poleg filmskih projekcij in pogovorov s številnimi avtorji dnevi slovenskega filma ponujajo spremljevalni program. V dvorani Jugoslovanske kinoteke bo tako potekala okrogla miza na temo Stil in manirizem v filmski fotografiji. Pripravili so tudi razstavo, posvečeno pionirju slovenske in jugoslovanske kinematografije, direktorju fotografije in montažerju Ivanu Marinčku (1922-2020).

Revijalni program slovenskih filmov v Jugoslovanski kinoteki je napovedal program DSF+, ki se je s projekcijami kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih in animiranih filmov slovenskih avtorjev odvil že v torek.

"Avtorsko poetiko letošnjih filmov zaznamuje hibridni film kot metoda križanja igranega in dokumentarnega, predvsem v domeni različnih medijskih formatov: dokumentarne fotografije, video zapisov s spleta, dokumentiranih situacij in izpovedi. Zaznati je tudi navdih iz zgodovine svetovne in domače kinematografije, v novih delih pa tudi sklicevanje na lastno biografijo in ustvarjanje avtorjev Amirja Muratovića, Dominika Menceja, Damjana Kozoleta, Marka Šantića, Janeza Burgerja, Petra Bratuše, Barbare Zemljič, Andrine Mračnikar, Tamare Taskove in drugih," so zapisali beograjski gostitelji slovenskih filmov.

Dneve slovenskega filma organizirajo Društvo Slovencev Sava iz Beograda, slovensko veleposlaništvo v Beogradu, Jugoslovanska kinoteka, Slovenska kinoteka in SFC. Program so ustvarili umetniški direktor Dni slovenskega filma v Beogradu Dragomir Zupanc - letošnji prijatelj slovenskega filma na Festivalu slovenskega filma Portorož (FSF), Ivana Kronja, koordinatorica spremljevalnega programa in Vladimir Šojat, urednik programa DSF+.

Filmi, prikazani na Dnevih slovenskega filma v Beogradu, so nastali s finančno podporo SFC.