Svet 6.12.2023 10:08

Turnerjeva nagrada kiparju Jesseju Darlingu

London, 6. decembra - Britansko Turnerjevo nagrado za vizualne umetnosti je letos prejel kipar Jesse Darling. Znan je po uporabi običajnih predmetov, kot so varjene ograje, varnostni trakovi, pisarniške datoteke in zavese. V Oxfordu rojenemu 41-letnemu umetniku, ki živi v Berlinu, so nagrado podelili v okrožju Vzhodni Sussex.

Nagrado, vredno 25.000 funtov (28.800 evrov), so podelili v bližini galerije Towner Eastbourne, gostiteljice letošnje nagrade. Podelil jo je britanski raper Tinie Tempah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Umetnik se je v ožji izbor uvrstil s samostojnima razstavama na dveh lokacijah, kjer je prikazal svoje skulpture: No Medals, No Ribbons v Modern Art v Oxfordu in Enclosures v galeriji Camden Art Centre. Podeljevalci nagrade so njegove postavitve opisali kot predstavitve "znanega, a blodnega sveta", ki "zamaje zaznane predstave o delu, razredu, britanstvu in moči".

Dobitnik je v zahvalnem govoru dejal, da je umetnost nekaj, kar pomaga razvijati druge veščine. Kritiziral je nekdanjo britansko premierko Margaret Thatcher, da je zmanjšala poučevanje umetnosti v šolah, ker ni bila "ekonomsko uspešna".

Kot je dejal, je utirala pot "največjemu triku, kar so ga kdaj izvedli torijci, to je prepričati delavce v Veliki Britaniji, da je študij, samoizražanje in to, kar v prilogah opisujejo kot 'kultura', samo za določene ljudi v Veliki Britaniji določenega družbeno-ekonomskega ozadja". "Rad bi le povedal, da ne pristanite na to, je za vsakogar."

Ob koncu zahvalnega govora je iz žepa plašča izvlekel palestinsko zastavo in v času konflikta v Gazi in Izraelu mahal z njo.

Darling, rojen leta 1981, je študiral na Univerzi za umetnost v Londonu in zaključil magistrski študij likovne umetnosti na umetniški šoli Slade School of Fine Art v Londonu. Ukvarja se s kiparstvom, instalacijo, videom, risbo, zvokom, besedilom in performansom, leta 2021 pa je izdal zbirko poezije z naslovom Device. Njegova razstava No Medals, No Ribbons, ki je bila v Modern Art v Oxfordu na ogled lani, je bila največja predstavitev njegovega dela doslej.

Za enega najbolj prestižnih priznanj za vizualne umetnosti v Veliki Britaniji so bili nominirani še Ghislaine Leung za samostojno razstavo Fountains v Koebenhavnu, Rory Pilgrim za projekt RAFTS, nastal po naročilu galerije Serpentine, ki prepleta zgodbe, pesmi, glasbo in film, ter Barbara Walker za projekt Burden of Proof, v katerem je raziskovala vpliv škandala Windrush.

Razstava njihovih del je še do 14. aprila prihodnje leto na ogled v okrožju Vzhodni Sussex.

Turnerjevo nagrado, poimenovano po slikarju J.M.W. Turnerju (1775-1851), podeljujejo umetnikom, ki so se rodili ali delujejo v Veliki Britaniji, za izstopajoče delo v zadnjem letu. Prihodnje leto bo obeležila 40. obletnico in se bo prvič po letu 2018 vrnila v galerijo Tate Britain. Doslej so jo med drugim prejeli izdelovalec keramike Grayson Perry, filmski režiser in vizualni umetnik Steve McQueen ter umetnik Damien Hirst.