Slovenija 6.12.2023 10:23

Kreslin s tremi koncerti o generaciji 1953 v CD

Ljubljana, 6. decembra - Na svojih tradicionalnih koncertih v Cankarjevem domu (CD) bo nocoj ter v četrtek in petek nastopil legendarni Vlado Kreslin. Poet prekmurske ravnice, kot so ga poimenovali, je letošnje Kreslinovanje v Gallusovi dvorani posvetil svojemu življenjskemu jubileju, na njem pa se bo sprehodil skozi svojo dolgoletno glasbeno kariero.

Ljubljana. Glasbenik Vlado Kreslin. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbenik Vlado Kreslin.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

"Letošnji koncerti bodo zazveneli kot glasbeni časovni stroj, ki nas bo popeljal skozi njegovo dolgoletno glasbeno ustvarjanje. Ustaljenemu glasbenemu organizmu, bandoma Mali bogovi in Beltinška banda, se bodo pridružili različni glasbeniki, ki bodo obogatili izvedbo tudi redkeje izvajanih Kreslinovih pesmi," so ob koncertih, ki so že razprodani, zapisali v CD.

Kreslin si je koncerte v CD zamislil kot kronološki pregled svoje glasbene poti, ki jo je začel kot bobnar v skupini Apollo, sledila sta skupina Horizont, s katero so poleti leta 1977 nastopali na Obali, in bend z Janezom Zmazkom - Žanom leta 1983. Zatem so prišli Mali bogovi in Beltinška banda.

Svoje nastope v CD, na katerih mu običajno pritegne celotna dvorana, pripravlja že 30 let. Zasluge, da je prišel v hram kulture, je na nedavni novinarski konferenci pripisal radijskemu in televizijskemu novinarju Stanetu Sušniku, ker si "sam ni upal priti v to dvorano".

Na pomisleke, zakaj ne bi šel nastopat v Stožice, glede na to, da so koncerti vsakokrat razprodani, pa odgovarja s tem, da je ob trenutnem hitenju, prehitevanju časa in poplavi raznovrstnih informacij vseeno nekoliko konservativen: "Ena stvar pa mora stati in to smo mi decembra v Cankarju. In to publika ve."

Legendi slovenske glasbe se je ob njegovem 70. rojstnem dnevu, ki ga je praznoval konec novembra, poklonil tudi drugi program Radia Slovenija - Val 202, med drugim s koncertom Izštekanih 10, ki ga decembra prirejajo v Kinu Šiška. Art kino mreža Slovenije in drugi kino prikazovalci pa so predvajali dokumentarni film Poj mi pesem, ki ga je o njem posnel režiser in scenarist Miran Zupanič.