Slovenija 7.12.2023 10:48

Pekarna Mišmaš odslej tudi v digitalni obliki

Ljubljana, 7. decembra - Znamenita pravljica Svetlane Makarovič Pekarna Mišmaš je odslej na voljo tudi v digitalni obliki. Pravljico, katere likom so že leta 1975 v radijski igri posodili glasove Janez Hočevar - Rifle, Duša Počkaj, Dare Ulaga in Svetlana Makarovič, so zdaj osvežili, dodali pa so ji tudi pretočno kodo, so sporočili iz založbe ZKP RTV Slovenija.

Pravljico Pekarna Mišmaš o peku Mišmašu, ki peče najboljši kruh, je Svetlana Makarovič ustvarila leta 1974, že aprila 1975 pa so liki v studiih RTV Ljubljana dobili tudi svoje glasove. Za glasbo igre je tedaj poskrbel Jani Golob, za režijo pa Zvone Šedlbauer.

Glavni junak Pekarne Mišmaš je mišak, ki je zaradi peke najboljšega kruha med prebivalci vasi in sosednjih krajev zelo priljubljen. Ima pa skrivnost, saj si do njega pomaga s čarovnijo. Kruh mu namreč pomagajo peči miši, ki se vsako noč za eno uro spremenijo v dvorjane, ki se sporazumevajo v nekakšni latovščini.

So namreč začarano ljudstvo. Kraljestvo miši in njihovega sožitja z ljudmi pa poruši zavist Mišmaševe dostavljalke moke Jedrt in Mišmaševega konkurenta, peka iz Kurje vasi. Slednji Jedrt podari kljuko, s katero nekega večera vdre v Mišmaševo hišo in odkrije njegovo skrivnost. Naslednji dan ga izda pred vsemi in takrat Mišmaš izgine iz vasi, hkrati z njim pa tudi veselje in dober kruh, so vsebino pravljice povzeli pri ZKP RTV Slovenija.

Pekarna Mišmaš je kot slikanica izšla prvič leta 1974 pri Mladinski knjigi z ilustracijami Marije Lucije Stupica, leta 1997 pa je izšla s podobami Gorazda Vahna. Ta različica je letos doživela deveti ponatis.