Svet 8.12.2023 9:58

Nobelovec Fosse: Pisanje lahko rešuje življenja

Stockholm, 8. decembra - Letošnji Nobelov nagrajenec za literaturo Jon Fosse verjame v moč literature, da ohrani življenje. "V nekem smislu sem vedno vedel, da lahko pisanje rešuje življenja, morda je rešilo celo moje življenje," je povedal v četrtek v Stockholmu pred nedeljsko podelitvijo nagrade.

Norveška. Norveški pisatelj Jon Fosse. Foto: Wikipedia/CC BY-SA 4.0

Norveška.
Norveški pisatelj Jon Fosse.
Foto: Wikipedia/CC BY-SA 4.0

V svojem Nobelovem predavanju v Stockholmu je norveški dramatik poudaril, da je v njegovih delih več samomorov, kot bi si rad priznal. Istočasno je izrazil bojazen, da je na ta način morda prispeval k legitimizaciji tega dejanja. Ob tem pa je dodal, da so se ga globoko dotaknile čestitke po objavi prejema Nobelove nagrade, v katerih so oboževalci dejali, da jim je njegovo pisanje preprosto rešilo življenje.

"In če to, kar pišem, lahko pomaga rešiti tudi življenja drugih ljudi, potem me to osrečuje bolj kot karkoli drugega," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP povedal pisatelj.

Ob razglasitvi nagrade v začetku oktobra je Švedska akademija sporočila, da bo 64-letnega dramatika nagradila za njegove inovativne igre in prozo, ki daje glas neizrekljivemu.

Fossejevo delo včasih primerjajo s Samuelom Beckettom, še enim dramatikom z Nobelovo nagrado. Opira se na preprost jezik, ki svoje sporočilo prenaša skozi ritem, melodijo in tišino.

Čeprav je danes eden najbolj uprizarjanih dramatikov na svetu, postaja vse bolj prepoznaven tudi po svoji prozi. Kot so še navedli na Švedski akademiji, njegovo pisanje razgalja "človekovo izgubo orientacije", njegov slog pa je postal znan kot "Fossejev minimalizem".

Fosseju bo nagrado, ki obsega medaljo in 11 milijonov švedskih kron (približno 968.000 evrov), izročil švedski kralj Karel XVI. Gustav na uradni slovesnosti v Stockholmu 10. decembra, na obletnico smrti znanstvenika in izumitelja Alfreda Nobela.