Slovenija 8.12.2023 14:29

V +MSUM razstava 20-letnega ustvarjanja umetnice Aleksandre Vajd

Ljubljana, 8. decembra - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (+MSUM) bodo drevi odprli razstavo mednarodno priznane umetnice Aleksandre Vajd Od znotraj dol in od zgoraj, na kateri je prestavljenih 20 let njenega ustvarjanja. Razstavo uvedejo konceptualne fotografije, ki po umetničinih besedah prehajajo v objekte in skulpture, kot bi bi "hotele iz okvirja iti v prostor".

Pregledna razstava v Pragi živeče slovenske umetnice, ki velja za eno najpomembnejših ustvarjalk na področju sodobne fotografije, se osredotoča na fotografski medij in sledi njegovemu razvoju. Kot je novinarjem na vodenju po razstavi pojasnila umetnica, se tako fotografija kot vsa umetnost ves čas spreminjata skupaj z umetnikom. Osebno ji beseda retrospektiva ni blizu, razstavo doživlja bolj kot študijo svojega 20-letnega ustvarjanja.

Po besedah Michala Novotnyja, ki se skupaj z Ano Mizerit podpisuje kot kustos razstave, ta kronološko spremlja umetničino delo večinoma skozi fotografijo, ki je ponekod v dialogu z instalacijami in drugimi predmeti. Prav dialog je temelj umetničinega dela. Kot je pojasnila, je ves čas v dialogu, bodisi z drugimi ljudmi, bodisi z materiali, prostorom ali ustvarjalnostjo samo. V dialog je postavila tudi fotografijo, ki ji je ves čas zvesta, a jo želi razširiti tudi v druge medije ali prostore.

Dialog je na razstavi uporabljen tudi kot metoda umetniške prakse, znotraj katere se umetnica Aleksandra Vajd v eni od razstavnih sob predstavlja skupaj z nekdanjim partnerjem, češkim umetnikom Hynekom Altom, v drugi pa z umetnico Jimeno Mendoza. Za "arhitekturno" postavitev oz. oblikovni kontekst razstave je poskrbela romunska umetnica Anetta Mona Chisa, ki je želela prostor uporabiti za čim boljšo predstavitev fotografij in del, ki fotografijo reflektirajo. Pri tem se je igrala s svetlobo, ki v eni sobi preide skoraj v temo, a se že v naslednji spremeni v svoje skorajšnje nasprotje.

Razstava se začne s serijo sedmih konceptualnih fotografij, na katerih je umetnica v objektiv ujela podobe svojega očeta tik po smrti. Gre za izpeljavo postavitve v Mali galeriji v Ljubljani, ki jo je Moderna galerija v sodelovanju z umetnico organizirala leta 2004, so zapisali v +MSUM.

En razstavni prostor, ki predstavlja umetničino vpetost v pedagoški proces, je pustila študentom. Oblikovno je zasnovan v pričakovanju novih vsebin, ki jih bodo prispevali. Postavitev sklene t.i. arheologija fotografskih tehnik in materialov.

Aleksandra Vajd je leta 1997 diplomirala na ljubljanski Veterinarski fakulteti in leta 2001 magistrirala na oddelku za fotografijo akademije FAMU v Pragi. Pozneje je kot Fulbrightova štipendistka študirala na univerzi State University of New York v New Paltzu. Kot sodobna umetnica deluje tako v Sloveniji kot v tujini. Leta 2007 je prejela priznanje za pomembna umetniška dela na področju fotografije Univerze v Ljubljani in senata Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Leta 2008 je postala docentka na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, od leta 2021 je izredna profesorica za področje vizualnih umetnosti na Akademiji za vizualne umetnosti A.V.A. v Ljubljani. Od leta 2008 vodi oddelek za likovno umetnost (VU4) na katedri za likovno umetnost (KVU) na Akademiji za umetnost, arhitekturo in oblikovanje - UMPRUM v Pragi.

Predstavila se je na številnih skupinskih in samostojnih razstavah. Od leta 2013 deluje pod okriljem zasebne galerije Drdova Gallery.