Slovenija 11.12.2023 8:58

V Centru Rog bo vrata odprla novoletna popup trgovina Jelka

Ljubljana, 11. decembra - V Centru Rog bodo drevi odprli novoletno popup trgovino Jelka. Ponudila bo pisan nabor izdelkov skoraj 20 domačih oblikovalk in oblikovalcev. V goste so povabili tudi nekaj tujih ustvarjalcev novoletnih priboljškov. Trgovina Jelko - projekt, ki bo letos zaživel v tretji ediciji - bo odprta do 24. decembra.

Ljubljana, Center Rog. Center Rog. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana, Center Rog.
Center Rog.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Sodelujejo Naturamorta, ZANAMIZO, Juha studio, Neža Žehelj, Liturgy, House On Mars, Špela Ambrož, Jona Bednjanec, Urška Alič, Kobeiagi kilims, Pečeno pohištvo, Brinas studio, MYU, Salto Dionys, Float in VuVu.

Jelko letos že tretje leto organizirajo člani delavnice Levo v sodelovanju z drugimi ustvarjalci, ki jih povsem spontano izberejo vsako leto posebej. Kot so zapisali za STA, se izbor zgodi v prvi vrsti iz neke estetske simpatije do izdelkov, ki se jim zdijo zanimivi v tem prostoru in nimajo dovolj pozornosti na trgu, ki pa si jo po njihovem mnenju zaslužijo. V Ljubljani je veliko kulturne produkcije, a na področju oblikovanja ni veliko razstavnih dogodkov, ki bi bili kurirani kot razstavni in prodajni skupaj. Velik poudarek namreč dajo na skrbno postavitev razstave, kjer izdelki iz različnih materialov in funkcij nastopajo v nekih novih kompozicijah, tako da na prvi pogled trgovina deluje skoraj bolj kot razstava.

Prva edicija Jelke je bila v pritličju stolpnice Metalke, v bivši trgovini s sendviči. V sodelovanje so povabili medgeneracijsko skupino rokodelk Kreativnice iz Škofje Loke, ki se ukvarja s trajnostnim oblikovanjem, predvsem v tekstilu, ter Pirate Piško, predstavnico mlajše generacije. Kljub neugodni lokaciji je bila prodaja uspešna, tako da so z Jelko nadaljevati naslednje leto na Gornjem trgu v stari Ljubljani. Tokrat so sodelovali s širšim naborom ustvarjalk in ustvarjalcev, med njimi so bili pletenine Jone Bednjanec, preproge in blazine Kobeiagi kilims, pečeno pohištvo in ilustracije Špele Ambrož in Nine Mršnik, predvsem pa so bili novost stripi striparne Stripolis, ki so zanimivo popestrili tudi širok izbor keramike.

V letošnji Jelki nastopa še večje število ustvarjalcev, so se pa osredotočili na manjše izdelke, predvsem zanimiv nakit tujih oblikovalk, nova je tudi kozmetika, sveče in nekaj specifičnih izdelkov, kot je VuVu, zalivalnik za rože, ter Čebelino, pitnik za čebele, oba nagrajena izdelka s priznanjem Made in Slovenia. Prostor so našli v centru Rog, kjer so ravno zaključili s prodajno razstavo v okviru trienala keramike Unicum.

Kot so še zapisali, ta del Ljubljane sicer še ni tako dobro obiskan in bo morda treba več angažmaja posvetiti dodatni promociji in vabilom. A se zanašajo na svoje socialne mreže in Center Rog, ki iz tedna v teden privabi več ljudi. Z Jelko želijo tudi postaviti kakovostni referenco za izdelovalništvo v Centru Rog.