Slovenija 12.12.2023 13:55

Vilinsko mesto že deset let bogati praznično dogajanje v Mariboru

Maribor, 12. decembra - V Mariboru se v prihodnjih dneh začenja osrednji program festivala Vilinsko mesto, ki od leta 2013 nadgrajuje praznično dogajanje v tem mestu. V produkciji Narodnega doma Maribor nudi dogodke, ki spodbujajo domišljijo, ustvarjalnost in druženje otrok in njihovih skrbnikov, kot alternativa vedno bolj prevladujočim komercialnim vsebinam.

Maribor. Novinarska konferenca festivala Vilinsko mesto. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca festivala Vilinsko mesto.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Novinarska konferenca festivala Vilinsko mesto. Katja Beck Kos iz društva Hiša!, Hana Repše iz Zavoda MARS Maribor, Teja Musič in Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Novinarska konferenca festivala Vilinsko mesto.
Katja Beck Kos iz društva Hiša!, Hana Repše iz Zavoda MARS Maribor, Teja Musič in Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

T.i. festival ustvarjalnosti, pravljic in doživetij ima središčno točko v Vetrinjskem dvoru v središču mesta. Uradno ga bodo odprli v petek s koncertom skupine Katalena, poleg glasbenih nastopov pa bodo tam potekale tudi ustvarjalne delavnice, plesne delavnice, gledališke predstave in pripovedni večeri, sta na današnji novinarski konferenci povedala Teja Musič in Marko Brumen iz Narodnega doma Maribor.

Letos je več poudarka na pripovedništvu. Med drugim bo pravljice pripovedoval Boštjan Gorenc - Pižama, priredili bodo tudi pravljične delavnice improvizacijskega gledališča pod vodstvom Bande Ferdamane.

Zavod MARS Maribor je pripravil tri sklope delavnic. Kot je pojasnila Hana Repše, gre za tri različne vsebine v treh različnih prostorih Vetrinjskega dvora, pri katerih lahko sodelujejo tako mlajši kot starejši obiskovalci. Eden je igralno-raziskovalni kotiček, drugi studio za spoznavanje kulturne dediščine in rokodelskih veščin, tretji pa prostor, kjer klasične umetniške zvrsti in spretnosti kombinirajo z digitalnimi.

"Vilinske delavnice lahko razumemo kot nadomestilo tistega prostora, ki so ga včasih imele družine, kjer so skupaj ustvarjale in pripravljale vse potrebno za praznične dni," je dejala.

Pri organizaciji Vilinskega mesta sodeluje tudi društvo Hiša!, ki oživlja skrite kotičke mesta. Letos bodo v okviru programa Živa dvorišča pripravili posebna branja pravljic na dvorišču na Vojašniškem trgu in lunohodsko delavnico na dvorišču na Gosposki ulici, je pojasnila njihova predstavnica Katja Beck Kos.

Festivalsko dogajanje se bo zaključilo 28. decembra z ulično predstavo Ples letečih ognjev na Trgu svobode ter slovesom dedka Mraza in predstavo v organizaciji Zveze prijateljev mladine (ZPM) Maribor v Vetrinjskem dvoru. Pri Vodnem stolpu bo dva dni prej dobrodelni dogodek za otroke Dobri možje iz reke Drave v organizaciji potapljaškega društva.

Festival Vilinsko mesto sodi v sklop prazničnega programa Čarobni Maribor, ki se je začel s prižigom praznične okrasitve 30. novembra.

Brumen ocenjuje, da so v desetih letih prirejanja festivala uspeli "narediti Maribor vsaj za trenutek mesto domišljije, mesto, kjer je lepo živeti in ustvarjati".

"Poanta je bila, da v času, ko so bili na voljo bolj ali manj le komercialni dogodki ob šanku, naredimo varen topel prostor za otroke in družine. Vidimo, da se je zadeva dobro prijela in ima tudi učinke na mesto; decembrska ponudba se je obogatila, je večja in boljša. Pred leti smo na primer delali tudi okraševanje na ulicah, ki ga je mesto zdaj posvojilo," je povedal.

V prihodnost zrejo "z zmernim optimizmom". "Mislim, da bomo v naslednjih desetih letih malo več improvizirali, ostajamo pa zavezani istim vrednotam. Brez domišljije ne gre, dogodki morajo biti brezplačni in odprti za vse," je še povedal.