Slovenija 12.12.2023 9:10

V Novem mestu razstava ilustracij Petra Škerla

Novo mesto, 12. decembra - V Galeriji Krka v Novem mestu bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo ilustracij akademskega ilustratorja Petra Škerla. Njegove ilustracije krasijo številne slikanice, knjige in učbenike, objavlja jih tudi v različnih revijah. Za svoje delo je prejel več domačih in mednarodnih nagrad ter priznanj. Razstava bo na ogled do 20. januarja prihodnje leto.

Škerl se v zadnjem času vse bolj usmerja v ilustracije, namenjene odraslim, je ob razstavi zapisala umetnostna zgodovinarka Tatjana Pregl Kobe. "Vse bolj ga vleče v to smer ustvarjanja. Ker se tega zaveda, in se z vizijo ustvarjanja za odraslo občinstvo vživlja v tovrstno pripoved, pa so njegove ilustracije lahko tako prepričljive," je dodala.

Na drevišnji razstavi bodo prvič predstavili ilustracije, ki jih ustvaril ob stoletnici tako imenovane novomeške pomladi. Narisal jih je zgolj s tušem. Začinil pa jih je z blagim humorjem in s primerno ostrino, še med drugim ugotavlja Pregl Kobetova.

Peter Škerl se je leta 1973 rodil v Ljubljani. Ilustracijo in oblikovanja vizualnih komunikacij je študiral je na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Svoje ilustracije objavlja v revijah Ciciban, Cicido, Mavrica in Ognjišče. Za svoje delo je prejel več domačih in mednarodnih nagrad ter priznanj. Med drugim leta 2002 posebno priznanje Hinka Smrekarja za mladega ustvarjalca, leta 2012 veliko nagrado Hinka Smrekarja za ilustracije in leta 2013 Levstikovo nagrado.

Štirikrat je dobil nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico. Z ilustracijami za slikanico Močvirniki se je uvrstil med 250 najboljših knjig vsega sveta. Ilustracije je razstavljal na številnih samostojnih in skupinskih razstavah v domovini in tujini. Kot diplomirani grafični oblikovalec in ilustrator ima od leta 2002 status svobodnega umetnika. Živi in ustvarja v Dolenjskih Toplicah.