Svet 12.12.2023 15:20

Tricia Tuttle nova vodja Berlinala

Berlin, 12. decembra - Vodenje mednarodnega filmskega festivala v Berlinu bo aprila prihodnje leto prevzela Tricia Tuttle iz ZDA. Novico o novi vodji Berlinala je danes sporočila nemška ministrica za kulturo Claudia Roth. Tricia Tuttle je nazadnje vodila londonski filmski festival BFI.

Na čelu Berlinala bo Tricia Tuttle nasledila umetniškega direktorja Carla Chatriana in izvršno direktorico Mariette Rissenbeek, ki sta festival skupaj vodila od leta 2019.

O novi vodji Berlinala je odločil odbor, ki mu je predsedovala ministrica Roth, v njem pa so bili še z oskarjem nagrajeni režiser Edward Berger, igralka Sara Fazilat, producent Roman Paul in direktorica Nemške filmske akademije Anne Leppin, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Med cilji je bilo ohraniti mednarodni ugled in prestiž festivala, ki se umešča ob bok filmskim festivalom v Cannesu, Benetkah in Torontu.

Chatrian je po pisanju dpa napovedal, da bo vodstveni položaj zapustil po festivalu leta 2024. Njegova odločitev je sledila napovedim ministrice Claudie Roth, da bo Berlinale v prihodnje vodila le ena oseba. Že marca pa je postalo znano, da pogodba z Mariette Rissenbeek, ki se izteče marca 2024, ne bo podaljšana.

74. Berlinale bo potekal od 15. do 25. februarja prihodnje leto.