Slovenija 13.12.2023 10:34

V središču razstave na Ravnah restavrirana rokopisna knjiga iz 18. stoletja

Ravne na Koroškem, 13. decembra - Domoznanski oddelek Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na Ravnah na Koroškem je pripravil razstavo, na kateri ima osrednje mesto v Arhivu Slovenije restavrirana rokopisna knjiga Antikrista žulenje iz 18. stoletja. Hkrati bodo na razstavi, ki jo odpirajo ob 18. uri, samo drevi na ogled tudi drugi dragoceni primerki iz trezorjev knjižnice.

Avtorici razstave, ki nosi naslov Med včeraj in jutri - zapisi in čas, sta Simona Vončina in Simona Šuler Pandev. Z razstavo želita predstaviti pomen ohranjanja spomina človeštva in izročila.

Rokopisna knjiga Antikrista žulenje, napisana okoli leta 1769, so nedavno s sredstvi ministrstva za kulturo restavrirali v Arhivu Slovenije. Predstavitev rokopisa na razstavi je nastala v sodelovanju z Matijo Ogrinom iz ZRC SAZU in Arhivom Slovenije.

"Matija Ogrin se je v času restavriranja dragocene rokopisne knjige temeljito poglobil v rokopis in ugotovil, da je verjetno izvod, ki ga hrani naša knjižnica in je bil vseskozi evidentiran znotraj zapuščine dr. Franca Kotnika kot 'Žegarjev Antikrist', delo drugega avtorja oz. naj bi ga pisale tri roke. Zato ga zdaj na razstavi imenujemo Antikrista žulenje, kot je predlagal Ogrin," je za STA pojasnila Vončina.

Ob odprtju razstave bodo za kratek čas dogodka iz rokopisnih trezorjev dali na ogled tudi edine restavrirane primerke dragocenih rokopisov oz. knjig, ki jih hrani knjižnica. To so Kolomonov žegen, Drabosnjakova Igra o izgubljenem sinu in Tinjski rokopis. "V vitrini bo na ogled tudi 'popravljena' izvirna izdaja Dalmatinove Biblije, ki jo hrani naša knjižnica," je dodala soavtorica razstave.

Razstava Med včeraj in jutri - zapisi in čas bo v razstavišču Koroške osrednje knjižnice dr. Franca Sušnika na ogled do konca januarja 2024.