Svet 14.12.2023 5:30

V dunajski Karlovi cerkvi adventni koncert Komornega zbora Hugo Wolf

Dunaj, 14. decembra - V dunajski Karlovi cerkvi bo nocoj tradicionalni adventni koncert, ki ga pripravljata Slovenski kulturni in informacijski center (Skica) Dunaj in slovensko veleposlaništvo v Avstriji. Letos je koncert posvečen 120-letnici smrti skladatelja samospevov Huga Wolfa.

Na koncertu bo nastopil Komorni zbor Hugo Wolf iz Maribora pod vodstvom Aleša Marčiča. Zbor bo izvajal božične in adventne pesmi slovenskih in tujih skladateljev, je objavljeno na spletni strani Skica Dunaj.

Kot so še zapisali, poznoromantični skladatelj Wolf, ki se je rodil v Slovenj Gradcu, predstavlja pomembno vez med slovenskim in avstrijskim kulturnim prostorom.

Komorni zbor Hugo Wolf je bil ustanovljen leta 2010 v okviru Kulturnega društva nemško govorečih žena Mostovi. S številnimi koncerti doma in v tujini si prizadeva ohranjati spomin na Wolfa in njegovo delo.

Wolf velja za enega največjih mojstrov poznoromantičnega samospeva. Svojo skladateljsko pot je začel v Mariboru. Njegov ohranjeni glasbeni opus je obsežen. Napisal je preko 300 samospevov, opero Der Corregidor, simfonične pesnitve, zborovske skladbe ter komorna in klavirska dela. Sam se je štel za avstrijskega oziroma nemškega skladatelja.

Rodil se je 13. marca 1860 v Slovenj Gradcu in umrl 22. februarja 1903 na Dunaju, star 43 let.