Svet 15.12.2023 10:19

Na Balkanskem arhitekturnem bienalu tri prve nagrade slovenskim delom

Beograd/Ljubljana, 15. decembra - Na letošnjem Balkanskem arhitekturnem bienalu so slovenska dela dobila prvo nagrado kar v treh kategorijah in sicer v kategorijah arhitektura, interier in najboljši odgovor na temo bienala. Poleg treh glavnih nagrad so slovenska dela prejela še šest drugih nagrad in priznanj. Skupno je skoraj tretjina nagrad in priznanj pripadla slovenskim delom.

Novo mesto. Eden od treh prvonagrajenih objektov je tudi bazenski kompleks Češča vas, izbran z javnim natečajem. Foto: Spacelab

Novo mesto.
Eden od treh prvonagrajenih objektov je tudi bazenski kompleks Češča vas, izbran z javnim natečajem.
Foto: Spacelab

Sela pri Ratežu. Priznanja je prejel še projekt Podzemni wellness (Kosi in partnerji). Foto: Spacelab

Sela pri Ratežu.
Priznanja je prejel še projekt Podzemni wellness (Kosi in partnerji).
Foto: Spacelab

Žiče, Žička Kartuzija. Tretjo nagrado v kategoriji najboljšega odgovora na temo je prejelo nadkritje ostalin Žičke kartuzije, arhitekturnega biroja Medprostor, ki s pomično streho in prefinjenim posegom revitalizira ostaline ene najpomembnejših cerkva na Slovenskem. Foto: Miran Kambič

Žiče, Žička Kartuzija.
Tretjo nagrado v kategoriji najboljšega odgovora na temo je prejelo nadkritje ostalin Žičke kartuzije, arhitekturnega biroja Medprostor, ki s pomično streho in prefinjenim posegom revitalizira ostaline ene najpomembnejših cerkva na Slovenskem.
Foto: Miran Kambič

Ljubljana, L56. V kategoriji interierja je prvo nagrado prejela prenova objekta Litostrojska 56, oz. L56, ki sta jo zasnovala Jure Grohar in Anja Vidic. Foto: Spacelab

Ljubljana, L56.
V kategoriji interierja je prvo nagrado prejela prenova objekta Litostrojska 56, oz. L56, ki sta jo zasnovala Jure Grohar in Anja Vidic.
Foto: Spacelab

Bohinj, vrtec Bohinj. Eden od treh prvonagrajenih objektov je tudi vrtec Bohinj, izbrana z javnim natečajem. Foto: Spacelab

Bohinj, vrtec Bohinj.
Eden od treh prvonagrajenih objektov je tudi vrtec Bohinj, izbrana z javnim natečajem.
Foto: Spacelab

Srbija, Beograd. Skupinska fotografija nagrajencev Balkanskega arhitekturnega bienala. Foto: Spacelab

Srbija, Beograd.
Skupinska fotografija nagrajencev Balkanskega arhitekturnega bienala.
Foto: Spacelab

Ljubljana. Priznanje je prejela tudi revija Outsider za vzpostavitev in vodenje Centra za gradnjo z zemljo, kjer na participatoren način preučujejo možnosti gradnje sodobnih objektov s starodavno tehniko zbite (butane) zemlje. Foto: Spacelab

Ljubljana.
Priznanje je prejela tudi revija Outsider za vzpostavitev in vodenje Centra za gradnjo z zemljo, kjer na participatoren način preučujejo možnosti gradnje sodobnih objektov s starodavno tehniko zbite (butane) zemlje.
Foto: Spacelab

Ptuj. Priznanje je prejel še projekt revitalizacije Stare steklarske. Foto: Miran Kambič

Ptuj.
Priznanje je prejel še projekt revitalizacije Stare steklarske.
Foto: Miran Kambič

Ljubljana, OŠ Vič. Drugo nagrado v kategoriji interier je prejela odprta knjižnica v OŠ Vič, avtorjev ARP Studio. Foto: Spacelab

Ljubljana, OŠ Vič.
Drugo nagrado v kategoriji interier je prejela odprta knjižnica v OŠ Vič, avtorjev ARP Studio.
Foto: Spacelab

Prve tri nagrade v omenjenih kategorijah so prejele novogradnja bazenskega kompleksa v Češči vasi, prenova objekta Litostrojska 56 oziroma L56 ter objekt vrtec Bohinj. Po mnenju poznavalcev je uspeh slovenskih del na Balkanskem arhitekturnem bienalu dodaten dokaz, da je slovenska arhitekturna produkcija napredna in kakovostna tudi na mednarodni ravni.

Kot so sporočili iz ljubljanskega arhitekturnega biroja Scapelab, je v kategoriji arhitektura prvo nagrado prejela novogradnja bazenskega kompleksa v Češči vasi avtorjev arhitekturnega biroja Enota. Oblikovanje bazenskega kompleksa z zahtevno konstrukcijo je v tem primeru reducirano na veliko, lebdečo streho. Nosilna betonska konstrukcija je enostavna in racionalna, zunanja pojavnost pa reinterpretira tradicionalno skodlasto streho.

V kategoriji interierja je prvo nagrado prejela prenova objekta Litostrojska 56 oziroma L56. Jure Grohar in Anja Vidic sta zasnovala revitalizacijo nekdanje industrijske hale in jo prenovila v prostor za dogodke z enostavnim zlaganjem barvanih opečnatih zidov. Ta prenova je pokazala način, kako racionalno in učinkovito iz propadle industrije ustvariti nove priložnosti. V tem objektu bo v času prenove gostovala ljubljanska Drama.

V kategoriji najboljši odgovor na letošnjo temo bienala, ki je bila nazaj h koreninam, je žirija prvo nagrado podelila objektu vrtca Bohinj, katerega avtorji so Ana Jerman in Janja Šušnjar (ARREA) ter Sofia Romeo Gurrea-Nozaleda, Miguel Sotos Fernandez-Zuniga (KAL A). Vrtec, ki svojo pojavnost gradi na reinterpretaciji slovenske ruralne arhitekture, je obenem tradicionalen, a popolnoma sodobno izčiščen.

Drugo nagrado v kategoriji interier je prejela odprta knjižnica v OŠ Vič, avtorjev ARP Studio. Gre za prefinjen mali poseg v šoli, ki iz nekoč opuščenega hodnika ustvari prostor, kjer se učenci z veseljem zadržujejo ter se srečujejo s knjigami med tem, ko prehajajo med razredi.

Drugo nagrado v kategoriji urbanizma je prejela brv v Irči vasi, avtorjev Jereb in Budja. Tretjo nagrado v kategoriji najboljšega odgovora na temo bienala je prejelo nadkritje ostalin Žičke kartuzije, arhitekturnega biroja Medprostor, ki s pomično streho in prefinjenim posegom revitalizira ostaline ene najpomembnejših cerkva na Slovenskem.

Priznanja so prejeli še projekti Podzemni wellness (Kosi in partnerji) in Revitalizacija Stare steklarske na Ptuju (Elementarna). Priznanje je prejela tudi revija Outsider za vzpostavitev in vodenje Centra za gradnjo z zemljo, kjer na participatoren način preučujejo možnosti gradnje sodobnih objektov s starodavno tehniko zbite (butane) zemlje.

Balkanski arhitekturni bienale je prireditev, ki jo vsake dve leti organizira fundacija v Beogradu s podporo beograjskega Mestnega muzeja in srbske Fakultete za arhitekturo. Pri organizaciji bienala sodelujejo selektorji iz osmih držav; poleg Slovenije še iz Romunije, Bolgarije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore in Albanije. Selektorji izberejo najboljša dela, nastala v posamezni državi v zadnjih letih, ter jih povabijo k razstavljanju na bienalu.

Med razstavljenimi deli mednarodna žirija izbere zmagovalce v petih kategorijah - arhitektura, urbanizem, interier, nerealizirani projekti, in najboljši odgovor na temo bienala.