Slovenija 18.12.2023 10:37

V Cankarjevem domu premierno brezčasna zgodba o blišču in bedi Hollywooda

Ljubljana, 18. decembra - V Cankarjevem domu bo v sredo premiera predstave Kaj se je zgodilo z Bette Davis in Joan Crawford? v režiji Nikole Ljuce. Predstava z brezčasno zgodbo o blišču in bedi Hollywooda s filmskim principom snemanja s kamero nadgrajuje meje klasičnega gledališča.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

"Live cinema" je nekakšna nadgradnja gledališkega jezika, kjer kamera doda element od blizu, ki ga v gledališču običajno ni. Za občinstvo je to posebna stopnja angažiranosti, ki okrepi taktilno izkušnjo gledališča," je skorajšnjo premiero pospremil Ljuca.

Čeprav je zgodba časovno in prostorsko oddaljena, obravnava brezčasne in tudi danes aktualne teme, kot so uspeh, tekmovalnost, rivalstvo, egoizem, emancipacija, staranje, lepota, osamljenost in pozaba.

Večplastno in strastno zgodbo enega največjih hollywoodskih rivalstev bosta razkrili prvakinji slovenskih gledališč Nataša Barbara Gračner in Jana Zupančič.

Režiser Ljuca je tekst Jeana Marboeufa v prevodu Diane Koloini postavil v zanimiv kontekst, v katerem se javna podoba hollywoodskega glamurja pred očmi gledalcev sesede v žalostno podobo pozabljenih, postaranih filmskih zvezd.

"Protagonistki predstave sta ženski, ki si kljub surovemu sistemu, v katerem živita in ustvarjata, ne pustita biti žrtvi. Takšna odločitev ju je drago stala, okoli sebe sta morali zgraditi številne maske in zidove," je zapisal Ljuca.

Jana Zupančič verjame, da "bo gledalca pritegnila zgodba dveh hollywoodskih legend, dveh velikih filmskih zvezd, umetnic in predvsem žensk. Zgodba o njunem sodelovanju, njunem delu, njunih ambicijah, strasteh, strahovih, pogumu, bolečini (...), o blišču in bedi njunih življenj".

Po mnenju Nataše Barbare Gračner bo predstava za gledalce zanimiva zaradi še vedno zelo aktualnih tem. "Ta zvezdniški spor, ki je bil zaradi medijske pozornosti seveda pretirano prikazan, osvetljuje teme seksizma in diskriminacije starejših, podžiga pa ga dejstvo, da je bila v zabavni industriji moška prevlada v vseh sektorjih nenadkriljiva. Diskriminacija starejših igralk je prisotna tudi danes, pravzaprav je vse, česar se dotikamo v predstavi, še kako aktualno, žal," je povedala.

Dramaturgija predstave je delo Mance Sevšek Majeršič, scenografija Lazarja Bodrože. Za kostumografijo je poskrbel Alan Hranitelj. Skladatelj je Nino de Gleria, snemalec Tin Meštrović, avtor videa Martin Draksler in oblikovalec luči Martin Golob. Pod masko se podpisuje Mirela Brkić, oblikovalka vizualne podobe je Antea Arizanović

Predstava, ki bo ta mesec na sporedu še v četrtek in petek, prav tako ob 20. uri, je nastala v koprodukciji Teatra Tivoli, Mini teatra in Cankarjevega doma. Za prihodnje ponovitve so koproducenti še dogovarjajo.