Slovenija 18.12.2023 16:03

Konec leta bo zaživela nova spletna stran EPK

Gorica, 18. decembra - Nova spletna stran Evropske prestolnice kulture (EPK) Brezžično brezmejno bo zaživela 28. decembra. Prihodnje leto jo bodo dodatno obogatili z novimi vsebinami iz Nove Gorice, Gorice in širše. Brezžično brezmejno je več kot spletna stran, je napredna digitalna platforma in je namenjena združevanju kulturne in turistične ponudbe v čezmejnem območju.

Gorica. Logotip EPK GO! 2025. Foto: Rosana Rijavec/STA Arhiv STA

Gorica.
Logotip EPK GO! 2025.
Foto: Rosana Rijavec/STA
Arhiv STA

Na spletnem naslovu www.go2025.eu bodo predstavljeni vsi projekti in novice iz programa EPK z zelo preprostim in intuitivnim pristopom za uporabnike. Več kot 12 mesecev vnaprej bo platforma že usklajena s standardi obveščanja in razširjanja informacij drugih evropskih prestolnic kulture. Informacije bodo posredovali v treh jezikih - poleg slovenskega še v italijanskem in angleškem jeziku, so predstavili na današnji novinarski konferenci Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje (EZTS) GO.

Obiskovalci in prebivalci Goriške bodo z obiskom platforme spoznali vsebino, ki jo bodo pripravljali kulturni ustvarjalci, in hitro dostopali do vseh informacij o dogajanju v okviru EPK. Svoja doživetja bodo lahko načrtovali in rezervirali na enem samem portalu.

"Spletna platforma bo za nas kot prebivalce čezmejnega somestja ključnega pomena v tem, da nas bo končno povezovala v nekem skupnem napovedovanju dogodkov, skupnem zbiranju podatkov o destinaciji. Upam pa, da bo tudi kasneje prerasla v resnejšo vsebinsko platformo, ki bo nudila tudi dodatno ponudbo, pa morda tudi možnosti prodaje tudi našim domačim pridelovalcem, obrtnikom in podjetnikom," je ob robu dogodka povedala v.d. direktorica javnega zavoda GO! 2025 Mija Lorbek.

Prihodnje leto bo prva faza projekta nadgrajena. V platformo bo vključen tudi turistično-informacijski del o doživetjih, ki jih je mogoče izkusiti na tem območju. Na voljo bo vse, kar v digitalni obliki turistična destinacija lahko ponudi.

V preteklosti so bili že narejeni prvi poskusi, da bi taka spletna stran povezala dogajanje na območju Goriške na obeh straneh državne meje; a so bili doslej neuspešni.

Predstavljeni portal je zasnoval Studio ButMaybe, ki je pripravil tudi že grafično podobo EPK, razvila pa ga je agencija Kumbe iz Trenta.