Na hitro prelistano 23.12.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 23. decembra - Pri založbi Beletrina je izšla knjiga Slike iz duhovniškega življenja angleške pisateljice George Eliot, pri založbi Miš pa mladinski roman Švrk: Res huda pasja biografija Vinka Möderndorferja. V samozaložbi je izšla knjiga Ena zemlja Boštjana Kovačiča.

Ljubljana. Knjiga Ena zemlja Boštjana Kovačiča. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Ena zemlja Boštjana Kovačiča.
Foto: STA

Ljubljana. Mladinski roman Švrk: Res huda pasja biografija Vinka Möderndorferja. Foto: STA

Ljubljana.
Mladinski roman Švrk: Res huda pasja biografija Vinka Möderndorferja.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Slike iz duhovniškega življenja angleške pisateljice George Eliot. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Slike iz duhovniškega življenja angleške pisateljice George Eliot.
Foto: STA

SLIKE IZ DUHOVNIŠKEGA ŽIVLJENJA KOT ZBIRKA TREH NOVEL

Slike iz duhovniškega življenja ponujajo tri zgodbe znamenite pisateljice Mary Ann Evans, ki je ustvarjala pod psevdonimom George Eliot. V knjigi se zgostijo bridke in preizkušenj polne usode podeželskih anglikanskih duhovnikov v izmišljenem angleškem mestu Milby tako živo, kot bi se dogajanje odvijalo pred našimi očmi, so zapisali pri založbi, kjer je knjiga izšla v zbirki Klasična Beletrina.

Izid Slik iz duhovniškega življenja leta 1857 je bil pomemben dogodek ne le v življenju pisateljice, ki je pri 38 letih pod psevdonimom objavila prvo leposlovno delo, temveč tudi v razvoju viktorijanske književnosti in angleškega literarnega realizma. Kritiki so hitro prepoznali nov in pogumen pisateljski talent, tako svež in izviren, "da je zlahka opustil čislane elemente romanc in jih zamenjal z romantiko resničnosti". Pohvalili so, da se vsaka od treh novel bere kot spomini na resnično življenje in upodablja zapletene probleme življenja kot člene v neskončni verigi človeškega razvoja, je v spremni besedi zapisala Tina Mahkota. Knjigo je prevedla Jana Unuk.

Mary Ann Evans s psevdonimom George Eliot (1819-1880) je bila ena vodilnih angleških pisateljic viktorijanske dobe, mojstrica psihološkega uvida v romaneskne like in opisov angleškega podeželskega življenja. Objavljala je kritike, prevajala filozofska dela in bila pomočnica urednika revije Westminster Review. Napisala je sedem romanov. V slovenščino so prevedeni Mlin na reki Floss, Silas Marner in Middlemarch, ki velja za pisateljičin največji dosežek in eno največjih literarnih del viktorijanske dobe. V svojih delih je opozarjala na različna družbena vprašanja, kot so revščina, alkoholizem in nasilje v družini.

RES HUDA PASJA BIOGRAFIJA KOT AKCIJSKI ROMAN

Švrk je pasji mešanec iz zavetišča za živali, ki ga usoda poveže s Primožem. Ljubezen na prvi pogled je obojestranska, a kaj, ko ima Primož mamo, ki se pasjemu družinskemu članu upira. Ja, s človečnjaki je včasih križ, a mama se le vda in na vrsti so nove bitke. Na primer akcija ob novici, da bodo Švrkovo nekdanje zavetišče porušili. Kaj se bo zgodilo z njegovimi pasjimi prijatelji? Nekaj bo treba ukreniti! Akcija, v kateri sodelujejo šolarji, starši in psi, obrodi uspeh, Švrk, Primož in Simona pa že razmišljajo o novih zmagah, so o vsebini knjige zapisali pri založbi.

"Roman, podnaslovljen Res huda pasja biografija, je akcijski in napet, hkrati pa začinjen tudi z malo romance med Primožem in Simono in z dobro mero družbenega angažmaja. Prvoosebna pasja pripoved nam omogoči, da uzremo tako pse kot sami sebe v novi luči; najbrž ni treba dodati, da je pisana na kožo vsem ljubiteljem kosmatincev. Če se bo zaradi nje povečal obisk v katerem od zavetišč za zapuščene živali, pa tudi ne bo prav nič narobe," so še zapisali. Knjigo spremljajo ilustracije Elize A.

Vinko Möderndorfer je svojo literarno pot začel v drugi polovici 70. let prejšnjega stoletja najprej s poezijo, nato pa je nadaljeval na vseh področjih literarnega ustvarjanja - od proze do dramatike, esejistike, radijskih iger, filmskih scenarijev, otroške in mladinske literature. V knjižni obliki je objavil več kot 60 del.

KNJIGA O RAZLIČNIH EKOLOŠKIH SMEREH

Knjiga Ena zemlja s podnaslovom Okoljska misel, antropocen in ekološka paradigma predstavi različne ekološke smeri in njihovo razmišljanje o tej tematiki. Izpostavi vzroke za nastanek okoljskih težav in pojasnjuje procese razvoja okoljske misli zahoda ter njene ključne koncepte, pa tudi avtorje in avtorice. Pri tem se zariše ugotovitev, da je naš odnos z okoljem utemeljen v dialektiki. Ekološke težave so rezultat asimetrične sinteze med današnjo družbo in sistemi narave ter okolja, saj želimo slednje preseči prek novih tehnoloških sposobnosti, je o knjigi zapisal avtor.