Svet 20.12.2023 5:30

Wendersovi Popolni dnevi začenjajo pot po kinematografih

Tokio, 20. decembra - Pot po kinematografih bo v četrtek začel novi celovečerni film Wima Wendersa Popolni dnevi. Po pisanju nemške tiskovne agencije dpa je režiser posnel meditativen, tih in ganljiv film. Posnel ga je v Tokiu, kjer spremlja moškega, ki čisti stranišča. Glavni igralec Koji Yakusho je za vlogo prejel nagrado na letošnjem festivalu v Cannesu.

Ljubljana. Mestni kino Kinodvor. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mestni kino Kinodvor.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Človek, ki čisti stranišča, živi dan in je videti zadovoljen s svojim preprostim življenjem: to je osnovna konstelacija v novem Wendersovem celovečercu. Režiser je v ospredje postavil moškega po imenu Hirayama, ki dela kot čistilec stranišč, veliko časa preživi sam, rad bere in na poti v službo posluša rock glasbo, najraje na kasetah.

Ob zvokih The Animals, Patti Smith ali Velvet Underground gledalci vidijo njegov avtobus, kako se pelje po ulicah Tokia, in spremljajo Hirayamo pri njegovem delu v posebej lepo oblikovanih toaletah, ki so jih v središču mesta oblikovali arhitekti v okviru projekta Tokijska stranišča.

Režiser je za nemško tiskovno agencijo dpa pojasnil, zakaj je film postavil v Tokio. "To so bile res sanje o straniščih," je povedal. "Če bi si predstavljali, kam bi radi šli na miren kraj in sredi mesta opravljali svojo potrebo, si ne bi mogli zamisliti nič lepšega od teh hišic."

Občinstvo postopoma izve nekaj več o Hirayamini preteklosti, na primer o tem, da verjetno prihaja iz privilegirane družine in da je njegova sestra šokirana, ko izve, da dela kot čistilec.

Storitev ima na Japonskem na splošno drugačen pomen, je povedal Wenders. Po njegovih besedah gre za službo širši javnosti in skupnemu dobremu. "Skupno dobro je v naši državi med pandemijo resnično potonilo (...). Vsi smo se vrnili in socialne podpore je bilo manj kot kdaj koli prej."

Na Japonskem je bilo ob koncu pandemije covida-19 ravno nasprotno. Vsi obiskovalci so bili veseli in so sanitarije čistili sami, je povedal. "Ljudje so bili veseli, da je končno spet vse dostopno vsem, zato sem si rekel, da bi posnel film o tem, kako lepa dobrina je skupno dobro. Za to so bila stranišča narejena," je dodal 78-letni režiser.

Film bodo prikazali tudi v ljubljanskem Kinodvoru na silvestrovo, na rednem sporedu bo od 4. januarja.