Svet 23.12.2023 6:00

Muzej Auschwitz-Birkenau z novo glavno razstavo

Oswiecim, 23. decembra - V spominskem muzeju Auschwitz-Birkenau na jugu Poljske, ki se nahaja na mestu nekdanjega istoimenskega nemškega nacističnega koncentracijskega in uničevalnega taborišča, bodo pripravili novo stalno razstavo. Ta bo na ogled v prvih nadstropjih šestih zgodovinskih blokov nekdanjega taborišča Auschwitz I, oštevilčenih od 4 do 9.

Poljska, Auschwitz. Koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Poljska, Auschwitz.
Koncentracijsko taborišče Auschwitz-Birkenau na Poljskem.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot je muzej objavil na svoji spletni strani, naj bi bila nova glavna razstava dokončana leta 2030. Imela bo tri sklope; prvi bo povezan z usodami jetnikov, druga dva bosta obravnavala temo iztrebljanja Judov in predstavila taborišče kot institucijo nacistične Nemčije.

Nova glavna razstava bo nadomestila obstoječo, ki je z nekaj spremembami na ogled vse od leta 1955. Avtorja razstave sta direktor muzeja Piotr M. A. Cywinski in vodja muzejskega raziskovalnega centra Piotr Setkiewicz.

Pred postavitvijo razstave bodo potekala oblikovalska in konservatorska dela v zgodovinskih stavbah in potrebna arheološka dela, ki se bodo začela še letos.

"Del razstave, ki bo na koncu zaključil celotno glavno razstavo, bo prikazoval usodo približno 400.000 ujetnikov nemškega nacističnega koncentracijskega in uničevalnega taborišča Auschwitz. Pripoved se bo osredotočila na politiko razčlovečenja, ki jo je izvajal SS, ki je iz dneva v dan poskušal človeka spremeniti v zgolj številko, pri čemer je teptal njegovo dostojanstvo, preden ga je fizično uničil," je ob tem povedala vodja nove glavne razstavne ekipe Katarzyna Poltorak.

Razstavo bodo vodile besede preživelih, njihove risbe in slike, ki so nastale tako na skrivaj v taborišču kot kasneje po vojni in prikazujejo stvari, ki so jim jetniki bili priča.

"Predstavljeni bodo tudi predmeti, ki so bili v vsakodnevni rabi v Auschwitzu, kot so leseno stojalo za izvajanje kazni z bičem in lopate ter številni drugi predmeti. Poleg tega bodo vključeni arhivski dokumenti s podatki o zapornikih in fotografije, posnete ob registraciji," je poudarila koordinatorka nove glavne razstave Magdalena Urbaniak.

"V okviru projekta bomo postavili na desetine vitrin, ki bodo zagotavljale klimatske pogoje za zgodovinske predmete v skladu z zahtevami ohranjanja. Med drugim bodo opremljene z inštalacijami in napravami za nadzor kakovosti zraka, temperature in vlažnosti. Za posebej občutljive predmete bodo ti parametri samodejno prilagojeni," je dodala namestnica vodje in koordinatorka nove glavne razstave Ewa Matlak.