Slovenija 20.12.2023 9:53

Filmu Šepet metulja druga zlata rola za preseženih 50.000 gledalcev

Ljubljana, 20. decembra - Celovečernemu mladinskemu filmu Šepet metulja režiserja Alena Pavšarja bodo danes v avli kina Cineplexx Ljubljana - Rudnik podelili drugo zlato rolo za preseženih 50.000 gledalcev. Najstniška romantična drama prinaša zgodbo o sprejemanju drugačnosti, sanjah in premagovanju ovir.

Ljubljana, Cineplexx Ljubljana Rudnik. Novinarska konferenca s predstavitvijo novega slovenskega celovečernega najstniškega filma Šepet metulja režiserja in scenarista Alena Pavšarja. Foto: Bor Slana/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cineplexx Ljubljana Rudnik.
Novinarska konferenca s predstavitvijo novega slovenskega celovečernega najstniškega filma Šepet metulja režiserja in scenarista Alena Pavšarja.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Film, ki je na redni spored kinov po vsej Sloveniji prišel 12. oktobra, prinaša zgodbo o 17-letnem Janu, avtistu, ki je navdušen nad mehatroniko. Pridruži se razredu, ki za podelitev štipendije v mednarodnem podjetju tekmuje v razvoju programske opreme sodobnega prezračevalnega sistema s pogonom na umetno inteligenco. V razredu je tudi privlačna glasbenica in edina punca Tara, ki si prav tako želi zmage.

Razred vodi neizprosni učitelj Frenk, ki ne odobrava posebnih potreb učencev in hodi po robu z drugačnimi metodami praktičnega pouka. Jan kljub vsem oviram učitelja in sošolcev dokaže, da zmore. S pomočjo ambiciozne svetovalne delavke Zarje počasi napreduje v šoli in se zbliža tudi z direktorjem podjetja, ki ga vzame pod svoje okrilje.

V filmu je osrednjo vlogo odigral Ali Ogrizek. Njegova prisotnost na platnu ni igrana, temveč izvira iz njegove osebne izkušnje. Njegovi uspehi pa niso zgolj rezultat njegovega lastnega truda, temveč so plod sodelovanja z drugimi pomembnimi liki, ki ga spremljajo na njegovi poti osebne rasti, so o filmu zapisali ustvarjalci, ki so se podpisali že pod film Vloga za Emo (2014).

Ob Aliju Ogrizku so v filmu zaigrali še Ana Praznik, Mitja Ritlop, Brane Završan, Lara Kolar, Elyes Samba, Tina Gorenjak in Ranko Babič.

V filmu je veliko glasbe skupine Bepop, za naslovno pesem pa so člani skupine Šank Rock skupaj s članicami skupine Bepop ustvarili novo različico pesmi Metulj.

Film je nastal v produkciji Almedie, avtorja zgodbe sta Mateja Zorko Pavšar in Alen Pavšar, slednji je poskrbel še za montažo. Direktor fotografije je Igor Pečoler.