Slovenija 21.12.2023 8:00

Po najkrajšem dnevu v letu Noč kratkih filmov

Ljubljana/Trst, 21. decembra - Na zimski solsticij in najkrajši dan v letu bo drevi ljubitelje sedme umetnosti ponovno razveselila Noč kratkih filmov, posvečena kratkometražni formi. Potekala bo v dvoranah Art kino mreže po Sloveniji in v Slovenski kinoteki v Ljubljani, v sodelovanju z goriškim Kinoateljejem pa prvič tudi v gledališču Miela v Trstu.

Ljubljana. Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filmski koluti, film, filmska produkcija, kino.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Letošnji dogodek vključuje tri programske sklope: Kratki za najmlajše, Kratki filmi za najdaljšo noč in nagrajenci festivala FeKK.

V programu Kratki za najmlajše bodo na ogled štirje animirani kratki filmi: Mišja hiša (Timon Leder, Slovenija), Pet minut do morja (Natalija Mirzojan, Rusija), Maček Muri: Tekma (Jernej Žmitek, Slovenija) in Pesem kitov (Žoel Kastelic, Slovenija).

Izbor Kratki filmi za najdaljšo noč so sestavili v sodelovanju z različnimi slovenskimi filmskimi festivali in vključuje kratkometražne nagrajence z lanskega festivala Liffe, letošnjega festivala FeKK, iz kratkometražne sekcije Prvi poleti čezmejnega festivala Poklon viziji, ki ga pripravlja goriški Kinoatelje, nagrajeno animacijo s Festivala slovenskega filma ter dva filma po izboru kinootoške sekcije Video na plaži in festivala animiranega filma Animateka.

Na ogled bodo animirani Borbike (Nika Jurman, Slovenija), dokumentarni Škatla (Tomaž Pavkovič, Slovenija), animirani Hobotnica banana mišmaš (Milanka Fabjančič, Slovenija), igrani Kalitev (Ivana Vogrinc Vidali, Slovenija, Češka) in animirani Sierra (Sander Joon, Estonija).

Program animacij za otroke in družine ter izbor kratkometražcev za odrasle, ki so zaznamovali letošnje leto, bosta na sporedu Kina Črnomelj, Kina Delavski dom v Trbovljah, Kinogledališča v Tolminu, Kina Velenje, Kulturnega doma v Cerknici, Kulturnega doma v Novi Gorici, Linhartove dvorane v Radovljici, Mestnega kina Domžale, Mestnega kina Ptuj in Kina Vrhnika. V Filmskemu gledališču v Idriji bodo s programom slovenskih animacij tokratno Noč kratkih filmov namenili predvsem najmlajšim gledalcem.

V gledališču Miela v Trstu bo na sporedu izbor za odraslo občinstvo z italijanskimi podnapisi. Tržaškemu dogodku se s svojim zmagovalnim filmom pridružuje mednarodni filmski festival ShorTS iz Trsta, obenem pa je umeščen tudi v uradni program Evropske prestolnice Kulture GO! 2025.

V Slovenski kinoteki v Ljubljani pa bosta na ogled dva sklopa nagrajenih filmov letošnjega festivala kratkega filma FeKK.

Pobudnika in glavna soorganizatorja vseslovenskega in od letos tudi čezmejnega dogodka sta festival Kino Otok - Isola Cinema s kratkometražno sekcijo Video na plaži in festival kratkega filma FeKK.