Slovenija 21.12.2023 9:00

V Galeriji Kresija razstava plakatov Eduarda Čehovina

Ljubljana, 21. decembra - V Galeriji Kresija bodo drevi odprli razstavo Eduard Čehovin: Posters vs. Covid. Kot so zapisali, ne gre samo za razstavo plakatov, ampak je to razstava o "načinu preživetja v zelo čudnem obdobju, ki ni bilo enostavno za nikogar in nam je življenje tako rekoč obrnilo na glavo".

Ljubljana. Galerija Kresija. Foto: Znanost na cesti Arhiv Znanost na cesti

Ljubljana.
Galerija Kresija.
Foto: Znanost na cesti
Arhiv Znanost na cesti

To obdobje je zgodba o zraku, svobodnem dihanju, kolesarjenju, samokontroli, potrpežljivosti, vztrajnosti, uporu, samozaupanju, pogumu, brezmejni ustvarjalnosti in še čem... Zagotovo je to tudi zgodba o ljudeh, ki so avtorja vabili in prepričevali, naj ustvari in prijavi plakate na teme, ki so jih razpisali. Teme so bile zelo različne - glasba, vojna, ekologija, film, urbana problematika, metaverse in še mnoge druge.

23 plakatov, izbranih za razstavo Posters vs. Covid, je bilo vključenih v skupinske razstave, bili so del bienalov plakata ter razstavljeni v galerijah in muzejih v številnih državah, med njimi v Argentini, na Cipru, v Egiptu, Indoneziji, Iraku, na Japonskem, v Južni Koreji, na Kitajskem, v Kolumbiji, Mehiki, Peruju, Rusiji, na Poljskem, Slovaškem, v Srbiji, Združenih arabskih emiratih in ZDA.

Skupaj so prvič razstavljeni na pričujoči razstavi v Ljubljani. Nekateri od njih so dobili tudi ugledne mednarodne nagrade in so bili objavljeni v pomembnih mednarodnih knjigah s področja vizualnih komunikacij. Večina plakatov je nastala v času pandemije covida-19, manjše število pa po njej, še piše v sporočilu za javnost.

Eduard Čehovin je profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Diplomiral na Univerzi za umetnost v Beogradu, Fakulteti uporabnih umetnosti na oddelku za grafično oblikovanje, grafično komuniciranje in tipografije. Eno leto je študiral v ZDA, na Univerzi Buffalo v Buffalu in na Parsons School of Design v New Yorku. Prejel je več strokovnih nagrad, razstavljal je na samostojnih in skupinskih razstavah v Sloveniji in po svetu, piše na spletni strani ALUO.
        
Razstava v Galeriji Kresija bo na ogled do 23. januarja 2024.