Svet 24.12.2023 5:30

Avtor serije Zakon in red bo Metropolitanskemu muzeju podaril umetniška dela

New York, 24. decembra - Avtor televizijske serije Zakon in red Dick Wolf bo Metropolitanskemu muzeju umetnosti podaril približno 200 del renesančne in baročne umetnosti, med katerimi so tudi redka dela Botticellija in Vincenta van Gogha. Natančna vrednost obsežne donacije ni znana, a po poročanju ameriških medijev znaša več deset milijonov evrov.

V Wolfovi osebni zbirki so slike, kipi, risbe in drugi predmeti umetnikov, kot so Bronzino, Artemisia in Orazio Gentileschi, Guercino, Giovanni Battista in Giovanni Domenico Tiepolo.

"Z obsežno paleto evropskih slik, kipov, dekorativne umetnosti in del na papirju zbirka Dicka Wolfa predstavlja enega najbolj pomembnih daril Metu v zadnjem času, ki bo resnično preoblikovala muzejski fond in mu dodala nove razsežnosti," je povedal izvršni direktor Meta Max Hollein.

Zbirka s tem, ko sega od del najbolj znanih in najbolj priljubljenih umetnikov renesančne in baročne dobe do tistih, ki so manj znana, vendar imajo velik zgodovinski pomen, po njegovem mnenju odraža odlično poznavanje in trajno predanost Wolfa raznolikim umetniškim medijem teh obdobij. "Poleg tega bo znaten finančni prispevek zagotovil ključno podporo za razstave zbirke Meta in znanstvena prizadevanja," je dodal Hollein.

Ameriški filmski in televizijski producent Wolf je najbolj znan po seriji Zakon in red, svojo zapuščino pa bo Metu zapustil v trajno last. Kot poroča Hollywood Reporter, bodo posledično na oddelku za evropsko kiparstvo in dekorativne umetnosti lahko ustanovili galerijo Dicka Wolfa.

"Odkar sem bil star osem let, sem se na poti domov iz šole dva- do trikrat mesečno ustavil v Metu in se potepal po galerijah," je povedal Wolf. "Prepričan sem, da bi se večina zbirateljev strinjala, da je videti svojo umetnost, razstavljeno v največjem muzeju na svetu, čast," je dodal. Kot je še pojasnil, je njegova zbirka praznično darilo muzeju, prebivalcem New Yorka in mestu, kjer je prvič srečal moč in lepoto velike umetnosti.