Svet 21.12.2023 16:34

Carlo Ratti kurator arhitekturnega bienala v Benetkah 2025

Benetke, 21. decembra - Italijanski arhitekt in inženir Carlo Ratti bo kurator arhitekturnega bienala v Benetkah 2025, so danes sporočili z ustanove Beneški bienale. Mednarodna arhitekturna razstava bo v 19. izdaji potekala od 24. maja do 23. novembra 2025 v Vrtovih in Arzenalu.

Upravni odbor je o imenovanju Rattija razpravljal danes. Njegovo imenovanje je priporočil predsednik ustanove Roberta Cicutta.

Ratti predava na Tehnološkem inštitutu Massachusetts (MIT) in na milanski politehniki. Je direktor Senseable City Lab ter ustanovni partner arhitekturnega in inovacijskega biroja CRA-Carlo Ratti Associati (Torino, New York in London).

Diplomiral na torinski politehniki in Ecole Nationale des Ponts et Chaussees v Parizu, pozneje je opravljal magisterij in doktorat na Univerzi v Cambridgeu v Združenem kraljestvu, doktorsko disertacijo pa dokončal kot Fulbrightov štipendist na MIT.

Je eden od desetih najbolj citiranih strokovnjakov na področju urbanizma ter soavtor več kot 750 publikacij. Redno objavlja mnenjske eseje v mednarodnih medijih, kot so The New York Times, Financial Times, The Guardian, Project Syndicate, Le Monde, Süddeutsche Zeitung, Corriere della Sera, La Repubblica in El Pais.

Kuratorske izkušnje je pridobil v različnih državah. Med drugi je bil je programski direktor na Inštitutu za medije, arhitekturo in oblikovanje Strelka v Moskvi, kustos paviljona BMW Guggenheim v Berlinu in kustos paviljona Future Food District na Expo 2015 v Milanu. Bil je tudi sokurator drugega bienala oblikovanja v Portu leta 2021.

Njegova dela so bila predstavljena v newyorškem Muzeju moderne umetnosti MoMA, na mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah, v Muzeju oblikovanja v Barceloni, Muzeju znanosti v Londonu in MAXXI v Rimu.

Tri njegove projekte - digitalni vodni paviljon, koebenhavensko kolo in Scribit - je revija Time uvrstila na seznam najboljših izumov leta. Revija Fast Company ga je razglasila za enega od "najvplivnejših oblikovalcev v Ameriki", revija Blueprint pa ga je uvrstila med "ljudi, ki bodo spremenili svet oblikovanja". Bloomberg ga je označil za "filozofa čutnega mesta".

"Arhitekti o sebi radi mislimo, da smo pametni, vendar je resnična inteligenca prisotna povsod. Iznajdljivost evolucije, vse večja moč računalnikov in kolektivna modrost množice. Da bi se lahko soočili z razgretim svetom, mora arhitektura izkoristiti vso inteligenco okoli nas," so njegove besede navedli s sporočilu za javnost. Kot je še zapisal, je počaščen, da ima priložnost kurirati arhitekturni bienale 2025.