Svet 26.12.2023 5:30

Britanski muzej z novo pogodbo z BP v obsežnejšo prenovo

London, 26. decembra - Britanski muzej je za novih deset let podaljšal svoje partnerstvo z naftnim velikanom BP in z njim sklenil pogodbo v vrednosti 50 milijonov britanskih funtov, ki jih bo namenil za financiranju obsežnejše prenove. Med drugim bodo prenovili muzejsko stavbo v središču Londona. Okoljevarstveniki so muzej pozivali, naj prekine sponzorsko pogodbo z BP.

Velika Britanija, London. Britanski muzej v Londonu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Velika Britanija, London.
Britanski muzej v Londonu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa sporočili v Londonu, bodo s prenovo omogočili, da bo muzejska zbirka na voljo "generacijam, ki prihajajo". V prvi fazi načrtov prenove nameravajo junija prihodnje leto odpreti nov arheološki raziskovalni objekt.

Tam bodo domovali predmeti od redkih perujskih tkanin do ohranjenih prstnih odtisov na 5000 let starih jelenjih kosteh, s ciljem ponuditi "radikalno drugačen pristop k shranjevanju muzejskih zbirk", obenem pa omogočiti raziskovanje in študij tako akademikom kot tudi javnosti.

Načrtovan je tudi nov energetski center, ki bo muzeju omogočil "postopno opustitev" uporabe fosilnih goriv, ki jih bodo nadomestili z zelenimi tehnologijami. Za pomlad 2024 so tudi napovedali mednarodni arhitekturni natečaj za prenovo več kot 7000 kvadratnih metrov galerijskega prostora. Razpis bo osredinjen na Zahodno krilo, kjer so trenutno zbirke antičnega Egipta, Grčije in Rima.

V muzeju pristojen za prenovo Charlie Mayfield je povedal, da je Britanski muzej ena največjih in najbolj obiskanih kulturnih ustanov na svetu, a so nekatere njegove stavbe stare več kot 200 let in jih je nujno treba prenoviti.

Napoved nove pogodbe z BP in prenove po poročanju britanskega BBC prihaja po težkem obdobju za eno najbolj mednarodno priznanih kulturnih ustanov v Združenem kraljestvu. Avgusta je muzej javnost obvestil, da so iz njegove zbirke izginili številni predmeti. Pozneje se je izkazalo, da je pogrešanih kar 2000 predmetov. Vodstvo Britanskega muzeja meni, da jih je ukradel višji muzejski kustos Peter Higgs, ki je v preteklosti sicer zanikal kakršnokoli krivdo.

Zaradi afere sta odstopila tako direktor muzeja, Nemec Hartwig Fischer, kot njegov namestnik Jonathan Williams.

Prav tako se je muzej znašel sredi diplomatskega spora med Grčijo in Združenim kraljestvom zaradi partenonskih marmorjev, znanih tudi pod imenom Elginovi marmorji, ki jih je v začetku 19. stoletja iz antičnega templja Partenon v Atenah odnesel britanski diplomat Thomas Bruce.

Spor se je poglobil, ko je britanski premier Rishi Sunak minuli mesec zavrnil srečanja z grškim premierjem Kiriakosom Micotakisom, ko je slednji primerjal odtujitev marmorjev z rezanjem Mona Lize na pol, še poroča dpa.

Elginovi marmorji so že več kot 200 let razstavljeni v Britanskem muzeju v Londonu.