Svet 27.12.2023 5:30

V amsterdamskem Rijksmuseumu februarja razstava del Fransa Halsa

Amsterdam, 27. decembra - V amsterdamskem Rijksmuseumu za 16. februar napovedujejo odprtje razstave Frans Hals - Veliko pred svojim časom. Kot so zapisali, je bil Hals, ki je bil izjemno produktiven, inovativen, zabaven in tudi nekoliko grob v svojih delih, eden od tistih slikarjev, ki so zaznamovali 17. stoletje.

Nizozemska, Amsterdam. Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nizozemska, Amsterdam.
Nizozemski muzej Rijksmuseum v Amsterdamu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Iz obsežnega Halsovega opusa so za razstavo izbrali približno 50 ključnih del. Nekaj jih je iz zbirke Rijksmuseuma, kot sta Veseli pivec in Portret para, številna so si izposodili.

Med njimi so Smehljajoči se kavalir iz zbirke Wallace v Londonu, slika Catharina Hooft z varuško iz Slikarske galerije v Berlinu, Družinski portret v pokrajini iz madridskega Muzeja Thyssen-Bornemisza ter Prodajalka sadja in zelenjave iz zasebne zbirke Bridgenorth.

Razstava se bo osredotočila na Halsov slog, ki je bil tako svobodomiseln kot živahen. Prinesel mu je pohvale in ugled ter sloves predhodnika impresionizma. Na razstavi bo mogoče od slike do slike opazovati, kako je umetnik kršil konvencije in pridobival na samozavesti, ko je našel svoj neponovljivi način.

Hkrati bo razstava predstavila čas, v katerem je umetnik živel. Meščanski realizem, katerega mojster je bil, bo omogočil izjemen vpogled v življenje njegovih mecenov ter norme, vrednote in tradicije tistega časa.

Hals se je rodil v Antwerpnu med letoma 1582 in 1584 kot sin tkalca. Leta 1585 se je družina preselila v Haarlem, kjer se je Hals šolal pri slikarju Karlu van Manderju. Leta 1610 se je pridružil slikarskemu cehu v Haarlemu. Umrl je leta 1666, pokopan je v Haarlemu.