Na hitro prelistano 30.12.2023 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 30. decembra - Pri Beletrini so izdali knjigo nemškega zdravnika in mikrobiologa Stefana Winkla Šibe človeštva, pri mariborski založbi Litera pa roman Zdenka Kodriča z naslovom Ladja Maribor. Založba Miš je izdala stripovsko slikanico Ivana Mitrevskega Filip gre na sprehod.

Ljubljana. Slikanica Ivana Mitrevskega z naslovom Filip gre na sprehod. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Ivana Mitrevskega z naslovom Filip gre na sprehod.
Foto: STA

Ljubljana. Roman Zdenka Kodriča z naslovom Ladja Maribor. Foto: STA

Ljubljana.
Roman Zdenka Kodriča z naslovom Ladja Maribor.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Stefana Winkleja z naslovom Šibe človeštva. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Stefana Winkleja z naslovom Šibe človeštva.
Foto: STA

ŠIBE ČLOVEŠTVA - OBSEŽNA KULTURNA ZGODOVINA KUŽNIH BOLEZNI

Knjiga Šibe človeštva v slovenskem prevodu Alfreda Leskovca in s spremno besedo Alojza Ihana prinaša kulturno zgodovino kužnih bolezni. Delo s skoraj 1900 stranmi, v slovenščini izdano v dveh knjigah, je v izvirniku izšlo leta 2005.

Leskovec je ob prevodu dejal, da Winkle "opisuje kužne bolezni od začetkov zgodovine do sedanjosti, ko so te v glavnem izkoreninjene, zato pa postaja toliko večja nevarnost biološkega vojskovanja (značilnega še posebej za obdobje hladne vojne) in bioterorizma. Posamezno bolezen (gobavost, antraks, kolera, tuberkuloza, tetanus, tifus, kuga, spolne bolezni, malarija, koze, spalna bolezen, steklina, hepatitis, gripa ...) po strnjeni predstavitvi njenih znakov in poteka prikaže skozi posamezna obdobja (stari vek, srednji vek, novi vek in 'mikrobiološko ero') skupaj z ukrepi za njeno preprečevanje in zdravljenje in vsemi usodnimi posledicami ob njenem izbruhu".

Knjiga vsebuje tudi bogato slikovno gradivo in številne citate iz del, nastalih v posameznih zgodovinskih obdobjih, ki so jih mučile in tako ali drugače zaznamovale kužne bolezni v obliki epidemij ali pandemij. Po mnenju prevajalca avtor skozi optiko kužnih bolezni odpre bralcu nov, drugačen pogled na zgodovino, mu razgrne skrite razloge za takšen ali drugačen potek ali izid zgodovinskih dogajanj, v ozadju katerega je tičala kužna bolezen ali strah pred njo, denimo panični beg Turkov izpred Dunaja.

Stefan Winkle (1911-2006) je bil zdravnik specialist za higieno, profesor higienike in bakteriologije na Univerzi v Hamburgu in direktor Inštituta za higieniko. Poleg Šib človeštva sta temeljni deli še Mikrobiološka in serološka diagnostika ter biografija danskega zdravnika, razsvetljenca in državnika Johanna Friedricha Struenseeja. Med drugo svetovno vojno je deloval na Inštitutu Roberta Kocha v Berlinu in na Centralnem inštitutu za higieniko v Beogradu.

LADJA MARIBOR - ROMAN O LADJI MARIBOR S TREMI PRIPOVEDOVALCI

V romanu Ladja Maribor pisatelj Zdenko Kodrič pripoveduje o čezatlantski avanturi ladje z imenom mesta Maribor. V zgodovini pomorstva je znano, da so z imenom Maribora plule tri ladje: prva leta 1930 po reki Dravi, druga v 60. letih minulega stoletja po Jadranskem morju, tretja pa med letoma 1976 in 2017 po oceanih sveta. To kompleksno in po vsebini homogeno romaneskno delo bogatijo humorni, napeti, srhljivi in prisrčni detajli. Pripovedovalci so trije slovenski miličniki, nadzorniki tajne plovbe od Pulja do Bostona. Nadzorujejo zlato, ki ga bostonskemu volilnemu štabu predsedniškega kandidata Johna Kennedyja podarja skupina neuvrščenih držav, med katerimi je tudi Jugoslavija, so vsebino romana povzeli pri založbi.

Zdenko Kodrič (1949) je pisatelj, pesnik, dramatik in novinar. Je soustanovitelj mariborske knjižno-kulturne prireditve Ko te napiše knjiga in nekdanje Galerije 88 Maribor. Je avtor več romanov, pesniških zbirk, dram in radijskih iger. Je Grumov nagrajenec, nominiranec za kresnika ter dobitnik Glazerjeve nagrade, filmski režiser Boris Jurjaševič pa je o njem posnel dokumentarec z naslovom Medprostori.

FILIP GRE NA SPREHOD - STRIPOVSKA SLIKANICA BREZ BESED IVANA MITREVSKEGA

Slikanica Filip gre na sprehod je t. i. nemi strip, ki pospremi Filipa na sprehod - do vrha hriba in spet nazaj domov, s kopico doživljajev na poti. Ob tem otroke - namenjen je otrokom, starejšim od štirih let, pospremi v svet stripa. "Vabi k branju in pripovedovanju, pa naj gre za samostojen sprehod med stranmi knjige ali pa za skupinsko branje, ki poveže male in velike pripovedovalce in opazovalce," so zapisali pri založbi.

Ivan Mitrevski se je rodil leta 1979 v Ljubljani. Že med študijem filozofije in sociologije kulture je začel objavljati svoje ilustracije in stripe v raznih revijah. V tem času je postal del uredništva revije Stripburger, pozneje pa tudi njen glavni urednik. S krajšimi predahi je ves čas objavljal stripe in ilustracije, ki so bile večkrat nagrajene.