Svet 30.12.2023 6:00

Za Berlinale 2024 prijavljenih rekordnih več kot 8000 filmov

Berlin, 30. decembra - V Berlinu bo od 15. do 25. februarja potekal mednarodni filmski festival, ki poleg filmskega festivala v francoskem Cannesu in v italijanskih Benetkah sodi med največje filmske festivale na svetu. To bo zadnji Berlinale pod vodstvom dvojca Carlo Chatrian in Mariette Rissenbeek. Na Berlinale se je doslej prijavilo rekordnih več kot 8000 filmov.

Nemčija, Berlin. Mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Do sredine decembra se je na Berlinale prijavilo natanko 8022 filmov. "To je izdaja z največ prijavljenimi filmi," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedal Chatrian. Na letošnjo izdajo jih je bilo prijavljenih 7431 filmov. Na festivalu jih bodo prikazali okoli 200.

Medtem ko je Rissenbeek zadolžena predvsem za organizacijo festivala, je Chatrian s svojo ekipo odgovoren za izbor filmov. Italijan si je doslej ogledal okoli 600 ali 700 filmov in z ogledi še ni končal. Kot je povedal, včasih pogleda celoten film, včasih tudi ne. In težko oceni, koliko jih pogleda na dan. "Ko sem na primer na potovanju, si v nekaj dneh ogledam približno 50 filmov, a takrat pogledam le odlomke," je še povedal.

Tudi Berlinale je občutil posledice letošnje stavke scenaristov in igralcev v Hollywoodu. "Na žalost nam zaradi stavke igralcev, ki je trajala dlje od pričakovanega, nekateri filmi niso bili na voljo," je z obžalovajem ugotovil Chatrian.

V času Berlinala v nemški prestolnici sicer med drugim pričakujejo ameriškega igralca Adama Sandlerja in njegovo angleško kolegico Carey Mulligan. Znano je tudi že, da bo ameriški režiser Martin Scorsese prejel častnega zlatega medveda za življenjsko delo. Na čelu festivalske žirije pa je kenijska igralka Lupita Nyong'o.

Berlinale se ponaša z dokaj velikim proračunom. Že letos je znašal okoli 32 milijonov evrov. Financiranje je sestavljeno iz prihodkov od prodaje vstopnic, sponzorskih sredstev ter denarja, ki ga nameni nemška vlada.

Nemška ministrica za kulturo Claudia Roth je napovedala, da se bodo slednja sredstva povečala s sedanjih 10,7 na 12,6 milijona, če bo v to privolil nemški parlament. Dva milijona za prihodnje dve leti je napovedal tudi Berlin kot ena od nemških zveznih dežel.

Cene vstopnice ostajajo nespremenjene, zanjo je treba odšteti 15 evrov, za projekcije v Berlinski palači pa 18.

Aprila bo vodstvo Berlinala prevzela Američanka Tricia Tuttle.