Od blizu 1.1.2024 9:00

Na prvem programu TV Slovenija dokumentarec o koreografu Edwardu Clugu

Ljubljana, 1. januarja - TV Slovenija bo zvečer ob 22.15 na prvem programu prvič predvajala dokumentarec o koreografu Edwardu Clugu Uživajte, oder je vaš, ki je v režiji Boža Grlja nastal v produkciji Kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija. Film bo predstavil zgodbo koreografa svetovnih razsežnosti, ki je v Maribor prišel po zaključku šolanja in tu tudi ostal.

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana. Umetniški direktor baleta SNG Maribor in koreograf Edward Clug. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, SNG Opera in balet Ljubljana.
Umetniški direktor baleta SNG Maribor in koreograf Edward Clug.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Kot so spomnili pri TV Slovenija, so bili baletniki med redkimi posamezniki, ki so v času Clugovega šolanja kot plesalci lahko odšli iz Romunije v tujino. Malo preden se je v Sloveniji začela vojna, se je v Romuniji začel mehčati in rušiti tedanji Ceausescujev režim in je Clug lahko v Sloveniji tudi ostal. Kar je bila "tako sreča zanj, kot seveda velika sreča tudi za Maribor", v dokumentarnem portretu poudari scenograf filma Marko Japelj.

Clug je prišel v Slovenijo kot plesalec, želel pa je iti še dlje od Maribora - v Evropo, a se je po opravljanju avdicij vrnil in tu ostal. Kmalu se je začel spoznavati s koreografiranjem sprva znotraj gledališča, nato pa se je počasi osamosvajal in postal to, kar je danes - mednarodno uveljavljen koreograf, ki žanje uspehe domala po vsem svetu. Pomembno vlogo na njegovi poti je odigral tudi Tomaž Pandur, so spomnili producenti filma.

Pod scenarij celovečernega dokumentarca se je podpisala Nuša Ekar. Po njenih besedah filma prinaša "zgodbo o dečku iz Romunije, ki se je podal na pot v širni svet brez kakršnekoli misli, na kaj lahko zares računa, in mu je uspelo to, kar mu je, torej preboj v sam svetovni vrh". Opozorila je tudi na Clugovo posebno, prepoznavno estetiko in način, s katerim vsakič znova pristopa k svojemu delu. "Pravzaprav se povsod skrivoma prikazuje nekakšen odsev njegovega pogleda na življenje, izkušnje in videnje sveta. Neizmerna volja, odločenost premagovanja ovir, popolna predanost temu, kar dela, so veščine zmagovalcev in Clug nedvomno izžareva vse to," je prepričana scenaristka.

Dokumentarec je začel nastajati ob pripravah na baletno predstavo Hora leta 2019. Baletni ansambel SNG Opera balet Maribor je po premieri v Mariboru gostoval z omenjeno predstavo v Romuniji, v mestu Oradea. Kamera je bila pri predstavi ves čas prisotna, po njej pa je sledila tudi potovanju Cluga v mesto Cluj, kjer je kot desetletni deček stopil na pot baleta, nato pa še v rojstno mesto Stei.

"Čas v Romuniji, prepreden s tedanjimi okoliščinami, brezskrbno otroštvo, omejeno na dva poletna meseca, diktat v internatu, disciplina baletne šole in brezmejna volja po uspehu zaživijo ob pripovedih Edwarda Cluga, njegove mame in prijatelja," so vsebino filma povzeli pri TV Slovenija.

V filmu kot uveljavljena četverica umetnikov, soavtorjev številnih skupnih projektov oz. predstav ob Clugu nastopijo še skladatelj Milko Lazar, sicer tudi avtor glasbe za film, scenograf Marko Japelj in kostumograf Leo Kulaš.

Uživajte, oder je vaš bi moral ugledati svet že leta 2020, ko naj bi na odru slovitega gledališča Bolšoj zaživela premiera baletne predstave, mojstrovine M. A. Bulgakova Mojster in Margareta. Ta je bila zaradi pandemije covida-19 prestavljena na december 2021. Film je bil aprila lani na ogled v SNG Maribor.