Svet 3.1.2024 6:00

V Zagrebu konec januarja 17. Festival strpnosti

Zagreb, 3. januarja - V Zagrebu bo od 23. do 28. januarja potekal 17. Festival strpnosti. Dogajanje bo na dveh lokacijah v hrvaški prestolnici. Igrani filmi bodo na sporedu od 23. do 27. januarja v Muzeju sodobne umetnosti, dokumentarni filmi pa od 24. do 28. januarja v Dokukinu KIC. Vstop na dogodke bo brezplačen, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Hrvaška, Zagreb. V Muzeju sodobnih umetnosti (MSU) Zagreb so v sredo zvečer slovesno odprli retrospektivno razstavo Potnik ameriško-irskega mojstra abstrakcije Seana Scullyja. Foto: Damir Žižić Arhiv STA

Hrvaška, Zagreb.
V Muzeju sodobnih umetnosti (MSU) Zagreb so v sredo zvečer slovesno odprli retrospektivno razstavo Potnik ameriško-irskega mojstra abstrakcije Seana Scullyja.
Foto: Damir Žižić
Arhiv STA

Festival skozi filme, med katerimi so bili številni nagrajeni na najpomembnejših svetovnih filmskih festivalih, kot so Sundance, Cannes ali Berlinale, ter spremljevalni program obravnava teme begunstva, bega iz domovine, identitete, vrstniškega nasilja, žensk v patriarhalnem okolju ter zanikanje zločinov, genocida in holokavsta.

Filmski program je razdeljen v štiri kategorije. Selektorja sta Snježana Tribuson in Boško Picula, programska svetovalka in predselektorica pa Dina Pokrajac.

V sklopu Ugriz resničnosti bodo prikazali 11 dokumentarcev, vključno s filmom 20 dni v Mariupolju Mstislava Černova, ki je na lanskoletnem Sundance Film Festivalu osvojil nagrado občinstva.

Sekcija Spekter prinaša 12 aktualnih igranih filmov na teme holokavsta, človekovih pravic in družbenih izzivov. Pripravili so tudi sklop Mali koraki, ki vzpodbuja razvoj kritičnega mišljenja in medijske pismenosti mladih. V okviru sklopa Samo kratko bodo prikazali 14 kratkih filmov.

Filmski program dopolnjuje tudi javna okrogla miza, ki bo letos obravnavala tri pereče in družbeno aktualne teme: zasvojenost z video igrami, integracijo beguncev (v sodelovanju z UNHCR Hrvaška) ter problematiko zanikanja holokavsta in naraščajoči antisemitizem.

Razstavni program festivala je vsako leto tematsko posvečen ranljivim družbenim skupinam. Tokratna fotografska razstava Tu smo je nastala v sodelovanju med Festivalom strpnosti in hrvaško Zvezo društev invalidne mladine in študentov SUMSI.

Razstava, ki govori o pogumu, vzdržljivosti in dostojanstvu, predstavlja fotoportrete invalidov skozi umetniško vizijo fotografov Mare Milin, Stanka Hercega in Sanjina Kaštelana. Fotografije bodo na zagrebškem Trgu Petra Preradovića na ogled od 18. do 28. januarja.

Celoten program festivala je dostopen na povezavi sta.si/q8QP2F.