Svet 3.1.2024 10:10

Skupina psihologov na Dunaju v študiji o vplivu umetnosti na razpoloženje

Dunaj, 3. januarja - Skupina psihologov na Dunaju je v svoji raziskavi opazovala vpliv izkušanja umetnosti na razpoloženje. Pri tem so ugotovili, da je vpliv večji v primeru multimodalnega izkušanja umetnosti, saj ta način poveča estetsko izkušnjo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Hrvaška, Zagreb. Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava Pabla Picassa v galeriji Klovićevih dvori.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Raziskovalna skupina doktorske študentke Anne Fekete pod vodstvom Helmuta Lederja s Fakultete za psihologijo Univerze na Dunaju je raziskavo izpeljala iz domneve, da lahko multimodalno izkušanje umetnosti, kot je poslušanje glasbe ob gledanju slike, izboljša estetsko izkušnjo, saj se lahko modaliteti dopolnjujeta.

Raziskavo so opravili na primeru Beethovnovega friza v dunajski secesiji. Beethovnov friz je eno glavnih del Gustava Klimta in velja za enega vrhuncev dunajske secesije. Tema friza se nanaša na 9. simfonije Ludwiga van Beethovna v interpretaciji Richarda Wagnerja.

Pogled na delo Gustava Klimta je pomirjujoč, še posebej, če ob tem poslušate Beethovnovo deveto simfonijo, je ugotovila raziskovalna skupina, ki je svoje zaključke objavila v reviji APA PsycArticles.

V raziskavi so primerjali obiskovalce, ki so ob ogledu friza poslušali glasbo, ki je navdihnila umetniško delo, z obiskovalci, ki ob pogledu na friz niso poslušali glasbe. Pri tem so ugotovili, da je kratek obisk muzeja vsem obiskovalcem izboljšal počutje ne glede na glasbo, pri tistih, ki so ob gledanju slike poslušali še njen glasbeni navdih, pa je bil - subjektivno gledano - učinek vpliva na razpoloženje večji.

Umetnost ima vsekakor potencial, da vpliva na razpoloženje, pri tem pa igra estetika pomembno vlogo, je povedal Leder. "Če sta dve čutili stimulirani na estetski, umetniški način, potem to bistveno poveča estetsko izkušnjo," je dodal.