Svet 3.1.2024 19:25

Na razstavi umetnikov v Minneapolisu tudi režiserja Karpo Godina in Miha Vipotnik

Minneapolis, 3. januarja - Slovenska režiserja Karpo Godina in Miha Vipotnik sodelujeta na razstavi v umetniškem centru Walker v Minneapolisu. Na razstavi 250 del se predstavlja okoli 100 umetnikov, ki prihajajo iz držav vzhodne Evrope.

Skupinska razstava z naslovom Številne resničnosti: eksperimentalna umetnost v vzhodnem bloku od 60. do 80. let prejšnjega stoletja predstavlja umetnike različnih žanrov, ki so si s svojimi delu upali "izzivati socialistične oblastnike v svojih državah".

Razstava združuje umetnike iz držav, ki ne obstajajo več, denimo Vzhodna Nemčija, Češkoslovaška in Jugoslavija, ter iz Poljske, Madžarske in Romunije, ki so se odlikovali s svojo drznostjo in eksperimenti. Pripravil jo je kustos Pavel Pys.

Predstavljena so dela s področja filma, glasbe, plesa in drugih umetniških smeri, ob najbolj znanih umetnikov iz tistih časov pa razstava vključuje tudi manj znane ustvarjalce, med drugim s področja LGBTQ kulture.

Razstava dokazuje, da se bodo ne glede na to, kako zatiralski je režim in kako strogo nadzoruje svoje prebivalstvo, vedno našli ljudje, ki bodo izzivali oblast ali se iz nje norčevali, nekateri tudi na umetniški način.

Na razstavi poleg omenjenih slovenskih s svojimi deli med drugim sodelujejo Milan Adamciak, Lubomír Benes, Sandor Benko, Vladimir Bonačić, Geta Bratescu, Adina Caloenescu, Jan Dobkowski, Tomislav Gotovac, Ion Grigorescu, Heino Hilger, Sanja Iveković, Željko Jerman, Gyula Konkoly, Teresa Murak, Andrzej Mitan, Kolomon Novak, Ewa Partum, Queer Art Institute in Krzysztof Wodiczko.