Svet 8.1.2024 8:57

Na podelitvi zlatih globusov favoriti večinoma upravičili svojo vlogo

Los Angeles, 8. januarja - Oppenheimer je osvojil zmago v kategoriji dramskih filmov, Barbie za kinematografski dosežek in zaslužek v kinodvoranah, film Nesrečna bitja v kategoriji muzikalov ali komedij, serija Nasledstvo pa je na nedeljski 81. podelitvi filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu slavila v kategoriji televizijskih dram.

ZDA, Beverly Hills. 81. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu. Igralca v filmu Oppenheimer Cillian Murphy in Robert Downey Jr. z zlatima globusoma za glavno in stransko moško vlogo. Foto: dpa/STA

ZDA, Beverly Hills.
81. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu.
Igralca v filmu Oppenheimer Cillian Murphy in Robert Downey Jr. z zlatima globusoma za glavno in stransko moško vlogo.
Foto: dpa/STA

ZDA, Beverly Hills. 81. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu. Ameriška igralka Emma Stone z zlatim globusom za najboljšo igralko za vlogo Belle Baxter v filmu Nesrečna bitja. Foto: dpa/STA

ZDA, Beverly Hills.
81. podelitev filmskih in televizijskih nagrad zlati globus v Los Angelesu.
Ameriška igralka Emma Stone z zlatim globusom za najboljšo igralko za vlogo Belle Baxter v filmu Nesrečna bitja.
Foto: dpa/STA

Oppenheimer je med drugim dobil še zlati globus za režijo (Christopher Nolan) ter glavno in stransko moško vlogo (Cilian Murphy in Robert Downey Jr.).

Barbie, ki je skupaj z Oppenheimerjem lani podirala rekorde po zaslužkih v kinodvoranah do takšne mere, da se je rodil nov izraz "Barbenheimer", ni dobila zlatega globusa v kategoriji komedija. Vendar pa prvega v najnovejši kategoriji, ki združuje kinematografske dosežke z uspehom na blagajnah kinodvoran.

Serija Nasledstvo, narejena na podlagi televizijskega imperija avstralskega mogotca Ruperta Murdocha, ki je Američanom pripeljal Fox News in revolucionarno spremenil ameriško televizijsko novinarstvo, je kraljevala v svoji kategoriji. Osvojila je zlati globus za najboljšo televizijsko dramo, nagrade pa so osvojili tudi zvezdniki serije Sarah Snook, Kieran Culkin in Matthew Macfayden

Povsem prenovljenih in bolj politično korektnih zlatih globusov več ne nadzoruje njihov ustanovitelj, Združenje tujih dopisnikov Hollywooda, ampak novi zasebni lastniki, ki naj bi v bodoče poskrbeli za večjo raznolikost kar zadeva raso, spol, spolno usmerjenost in drugo v procesu odločanja o nagradah.

Letošnjo prireditev, ki sicer še vedno velja za dobro napoved prestižnih filmskih nagrad oskar, je v prenosu televizije CBS vodil filipinsko-ameriški komik Jo Koy, med podeljevalci pa so bili znani in slavni, kot so Oprah Winfrey, Florence Pugh, America Ferrera, Michelle Yeoh, Daniel Kaluuya in Will Ferrell.

Slovesnost je minila brez težav in bolj ali manj v skladu s pričakovanji. Oppenheimer je na koncu pobral pet nagrad. Nolan je novinarjem pojasnil, da ga je tragedija znanstvenika J. Roberta Oppenheimerja, ki je vodil prizadevanja za izdelavo jedrske bombe v ZDA, zelo pritegnila, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znanstvenik se ni opravičil za smrti, ki sta jih zakrivili njegovi bombi, odvrženi na Japonsko, a naj bi se spopadal z močnim občutkom krivde.

Nolan je v boju za režiserski zlati globus premagal drugi del fenomena "Barbenheimer" - film Barbie režiserke Grete Gerwig. Njuna filma sta lani v kinodvoranah skupaj prinesla 2,4 milijarde dolarjev zaslužka.

Barbie, ki nostalgijo po priljubljeni lutki spreminja v ostro satiro o šovinizmu in opolnomočenju žensk, je bila z devetimi nominacijami vodilni film večera, a je na koncu prejela le dve nagradi - poleg že omenjene za kinematografski dosežek in zaslužek tudi za najboljšo pesem; napisala sta jo Billie Eilish in njen brat Finneas.

V kategoriji komedija ali muzikal je Barbie premagal film Nesrečna bitja, ki je Emmi Stone prinesel tudi globus za najboljšo igralko za njeno brezkompromisno vlogo Belle Baxter.

Zvezdniki, ki med večmesečno stavko ceha filmskih igralcev SAG-AFTRA niso mogli promovirati svojih filmov, so zamujeni čas nadoknadili pri zlatih globusih. Med udeleženci podelitve sta bila tudi Bruce Springsteen in Dua Lipa ter Taylor Swift, ki je predstavljala svoj koncertni film.

Nagradi za najboljši scenarij in najboljši film v ne-angleškem jeziku je prejela francoska drama Anatomija padca. Režiserka in so-scenaristka filma Justine Triet je za AFP povedala, da je nekako nerealno dobiti dve nagradi, še posebej v kategoriji scenarij, v kateri so bili nominirani tudi Scorsese, Nolan in Greta Gerwig.

Deček in čaplja Hayaa Miyazakija je bil nagrajen v kategoriji animirani film.

Med televizijskimi globusi je poleg Nasledstva nagrade pobirala serija Medved, ki je dobila največ zlatih globusov v kategoriji komedija, a ne za najboljšo komično serijo, ki ga je pobrala Beef.

V še eni novi kategoriji, najboljši stand-up komični nastop, pa je slavil Ricky Gervais, ki je v preteklosti že vodil podelitev zlatih globusov.

Dobitnike zlatih globusov so v 27 filmskih in televizijskih kategorijah razglasili v predelu Los Angelesa Beverly Hills. Pričakovanja se sedaj selijo proti oskarjem, ki jih bodo podelili 10. marca.