Slovenija 8.1.2024 14:16

Marjan Drev nagrajenec kiparske sekcije ZDSLU za leto 2023

Ljubljana, 8. januarja - Marjan Drev je prejemnik nagrade sekcije kiparjev in umetnikov, ki delujejo v javnem prostoru Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU) za leto 2023. Drev je znan po združevanju tradicionalnih in sodobnih kiparskih pristopov, s čimer ustvarja dela, ki hkrati odražajo spoštovanje preteklosti in pogled v prihodnost umetniškega izražanja.

Akademski kipar in doktor likovne teorije Marjan Drev, član Društva likovnih umetnikov Maribor (DLUM) in ZDSLU od leta 1991, je umetnik, ki s svojim delom presega meje tradicionalnega kiparstva. Njegovo umetniško raziskovanje se osredotoča na povezovanje klasičnih kiparskih tehnik z inovativnimi teoretičnimi koncepti, kar je razvidno iz njegovega bogatega opusa.

"Drevove kiparske smernice temeljijo na klasičnem kiparskem kontrapostu, ki ga inovativno interpretira skozi informacijsko polje. Njegova dela, kot sta portreta prof. Zore Janžekovič in Gregorja Einspielerja, sledijo normam rimskega psihološkega portreta in so skladna z normami evropskega kiparstva zadnjih 2500 let", piše v predlogu za nagrado.

V letu 2022 je Drev realiziral pet kiparskih projektov in sodeloval na dveh skupinskih razstavah. Med njegovimi pomembnimi deli, ki so bila predlagana za nagrado, so v sporočilu za javnost izpostavljeni kiparska oprema za portal cerkve sv. Štefana v Semiču, ki vključuje štiri kamnite realistične plastike višine do 185 centimetrov, vključno s podobami Alojzija Grozdeta in papeža Janeza Pavla II. Njegova bronasta kiparska plastika sv. Cirila v Murski Soboti, visoka 210 centimetrov, predstavlja prvi del kiparskega obeležja bratom sv. Cirilu in Metodu. V Grosupljem pa je v soavtorstvu z Vlasto Zorko ustvaril bronast spomenik Mira Cerarja.

Poleg kiparskih projektov je Drev sodeloval tudi v projektu Made in Maribor pod vodstvom Brede Kolar ter v projektu Živa risba, ki ga kurirata Milena Zlatar in Mojca Štuhec. Živi in ustvarja v Šentilju v Slovenskih goricah.

Stanovska kiparska nagrada sekcije je letno priznanje, namenjeno predstavitvi izjemnih umetniških dosežkov na področju kiparstva. Namenjena je umetnikom, ki s svojim delom prispevajo k bogatitvi slovenskega kulturnega prostora ne glede na to, ali gre za razstave, javne postavitve ali druge oblike kiparskega izraza. Prejemniki so izbrani med slovenskimi kiparkami in kiparji ali umetniki, ki živijo in delajo na področju Slovenije, ki so svoja dela javno predstavili v preteklem letu.

Nagrado podeljuje forum, sestavljen iz članov kiparske sekcije ZDSLU, ki s svojimi glasovi odloča o najbolj prepoznavnih in vplivnih kiparskih delih leta. Nagrada priznava izjemne dosežke posameznih umetnikov in spodbuja nadaljnji razvoj ter rast kiparstva in umetnosti, predstavljene v javnem prostoru v Sloveniji, so še sporočili iz ZDSLU.