Svet 11.1.2024 5:30

Bienale v Istanbulu z novo direktorico

Istanbul, 11. januarja - Kuratorka in raziskovalka Kevser Güler je bila izbrana za vodjo bienala sodobne umetnosti v Istanbulu. Mesto direktorice bo prevzela sredi meseca. Z bienalom je že sodelovala v letih od 2007 do 2014. V letošnjem letu bo bienale po izboru kuratorice Iwone Blazwick potekal med 14. septembrom in 17. novembrom.

Turčija, Istanbul. Turška metropola Istanbul. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Turčija, Istanbul.
Turška metropola Istanbul.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Güler se je rodila leta 1983 v Izmirju. Diplomirala je na oddelku za industrijski inženiring na Univerzi Bogazici in študirala filozofijo na Univerzi Galatasaray v Istanbulu. V zadnjem obdobju je med drugim predavala o zgodovini razstav ter vodila delavnice, na katerih so preučevali sodobna vprašanja o razstavah in umetninah v kontekstu umetnostne ontologije.

Kot kuratorka je organizirala več razstav. Piše tudi članke o sodobni umetnosti in vizualni kulturi, poleg tega je bila urednica različnih, tudi razstavnih publikacij, so sporočili iz Fundacije za kulturo in umetnost v Istanbulu (IKSV), ki prireditev organizira.

Bienale sodobne umetnosti v Istanbulu bo letos potekal 18. po vrsti. Za kuratorko razstave so izbrali umetnostno zgodovinarko in kuratorko Iwono Blazwick. Več let je vodila galerijo Whitechapel v Londonu, pred tem pa je med drugim delovala v Tate Modern. Za delo v umetnosti so jo odlikovali tako v Franciji kot v Italiji.

Istanbulski bienale je od svoje ustanovitve leta 1987 gostil več kot 1200 umetnikov in umetniških kolektivov in je najobsežnejša mednarodna umetniška razstava v regiji. V tem okviru je prav za posamična prizorišča nastalo 650 novih umetniških del.